Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile britanice sustin accesul romanilor pe piata muncii

Companiile britanice sustin accesul romanilor pe piata muncii

Mai multi oameni de afaceri importanti din Marea Britanie sustin o campanie pentru o imigrare nerestrictionata dinspre Romania si Bulgaria, din momentul in care cele doua state vor adera la Uniunea Europeana, informeaza cotidianul britanic Evening Standard, in editia de marti. Printre sustinatorii liberului acces al imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii britanica se numara membrii de conducere ai unora dintre cele mai mari si mai influente companii britanice, cum ar fi directorul gigantului petrolier British Petroleum, Peter Sutherland, magnatul de pe piata publicitatii Sir Martin Sorrell , de la WPP, directorul de la Sainsbury, Philip Hampton sau cel al Merrill Lynch, Bob Wigley.

Acestia si-au adaugat numele pe lista pentru campania condusa de grupul de presiune Business for New Europe (BNE), care militeaza in sprijinul ideii ca sutele de mii de imigranti din Polonia si din celelalte state est-europene care au aderat la UE in 2004 au sporit productivitatea Marii Britanii, au acoperit golurile de pe piata muncii si au contribuit la cresterea economiei.

Grupul de presiune britanic mai sustine ca influxul estimat de imigranti bulgari si romani va avea acelasi efect, in cazul in care Marea Britanie isi va deschide granitele in momentul in care cele doua state adera la UE, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

Solicitarea lor pentru accesul liber in Marea Britanie al sutelor de mii de noi lucratori s-ar putea dovedi foarte controversata, deoarece Guvernul britanic a luat, deja, in calcul posibilitatea de a restrictiona libera circulatie a lucratorilor provenind din Romania sau din Bulgaria.

Autoritatile britanice au recunoscut, in cursul acestei luni, ca au subestimat numarul de imigranti care au intrat in Marea Britanie pentru a munci, din 2004, cand cele zece noi state, printre care si Polonia, Ungaria si Lituania, au devenit membre UE. Guvernul estimase, la acea data, ca numarul lucratorilor imigranti va fi de doar cateva zeci de mii, insa peste 600.000 de est-europeni s-au mutat, apoi, in Marea Britanie, pentru a-si gasi un loc de munca. Aceasta discrepanta a dat nastere unei dezbateri aprinse despre avantajele economice si sociale pe care le-ar implica imigrarea la scara larga spre Marea Britanie, mai relateaza Evening Standard.

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 789 ori