Citi a revizuit prognoza pentru deficitul extern al Romaniei

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 13:48
946 citiri
Citi a revizuit prognoza pentru deficitul extern al Romaniei

Analistii de la Citi si-au revizuit in scadere prognoza pentru deficitul de cont curent al Romaniei la finalul acestui an, la 4,8% din produsul intern brut (PIB), de la estimarea anterioara de 5,5% din PIB, arata un raport de cercetare al grupului, transmite NewsIn.

In 2008, Romania a avut un deficit de cont curent de 12,3% din PIB.

Economistii au mai precizat ca deficitul comercial din septembrie, de peste 1 miliard euro, a depasit nivelul estimat de Citi, de 750 milioane euro, deoarece prognoza bancii se baza pe importuri mai mari.

"Desi este prea devreme sa facem afirmatii ferme, exista semne de incetinire a ritmului de ajustare a deficitului extern, pe masura ce contractia importurilor se tempereaza", se mai arata in raport.

Analistii Citi sunt de parere ca ajustarea substantiala a deficitului comercial, cu 61% dupa primele noua luni, in termeni anuali, a avut la baza scaderea importurilor, cauzata de declinul puternic al cererii interne si de deprecierea reala a leului.

Citi mai precizeaza ca actuala stare de nesiguranta si confuzie pe plan politic, care a dus si la amanarea concluziilor celei de-a doua misiuni de evaluare a Romaniei de catre Fondul Monetar International, ii afecteaza pe investitori, de aceea moneda nationala va continua sa ramana sub presiune pana la finalizarea alegerilor prezidentiale.

#citi, #deficit, #extern , #Romania