Chiuariu: Guvernul a scos Romania in afara UE

Marti, 20 Iulie 2010, ora 13:27
977 citiri
Chiuariu: Guvernul a scos Romania in afara UE

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu apreciaza ca Raportul CE publicat marti constata faptul ca "Guvernul Basescu-Udrea-Boc a scos Romania in afara Uniunii Europene", Comisia constatand ca s-au incalcat angajamentele luate in momentul aderarii.

"Este pentru prima data cand, intr-un raport de tara dupa dobandirea calitatii de membru al Uniunii, CE constata ca Romania incalca in mod clar angajamentele luate la momentul aderarii, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu.

De asemenea, Tudor Chiuariu a apreciat ca este primul raport al Comisiei Europene care constata lipsa de vointa politica a Guvernului si majoritatii parlamentare de a combate coruptia.

"Prin aceasta, Comisia Europeana pune semnul egal intre Guvernul Boc si Guvernul Nastase in ceea ce priveste tolerarea coruptiei, a conflictelor de interese, a fraudei fondurilor europene.

Raportul subliniaza esecul Guvernului in a asigura un cadru adecvat de functionare a ANI si de control al averilor si conflictelor de interese, de asemenea, regrese in controlul fondurilor europene, prin instabilitatea legislativa privind DLAF, si ineficienta in evitarea conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice", a mai spus Chiuariu.

Totodata, fostul ministru al Justitiei a apreciat ca actualul Guvern este incapabil sa dea un mesaj pozitiv in ceea ce priveste capacitatea institutiilor statului de a garanta corectitudinea utilizarii fondurilor publice.

Pe de alta parte, unul dintre aspectele pozitive remarcate in raport este adoptarea de catre Parlament a codurilor de procedura civila si penala, a mai spus Tudor Chiuariu.

Documentul publicat marti de CE este al patrulea Raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne, care a fost agreat de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei in luna decembrie 2006, in preajma datei aderarii la Uniunea Europeana, prin care statul roman se angaja sa elimine intarzierile si disfunctionalitatile in sistemul judiciar, combaterea coruptiei, in general, in functionarea statului de drept in Romania.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#ani, #ce, #coruptie, #guvern, #raport , #Romania