CE vrea pronuntarea rapida de hotarari definitive in cazurile importante de coruptie

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:07
1326 citiri
CE vrea pronuntarea rapida de hotarari definitive in cazurile importante de coruptie

Comisia Europeana considera ca, pentru a-si indeplini angajamentele, Romania trebuie sa adopte "masuri urgente" pentru a se asigura ca, in "cazurile importante de coruptie la nivel inalt", hotararile definitive sunt pronuntate rapid, iar prescrierea actiunilor este evitata in toate cazurile. 

CE arata ca "nu se aplica in mod constant masuri de baza privind gestionarea cazurilor, cum ar fi acordarea de prioritate cazurilor importante sau complexe".

"Pentru a-si indeplini angajamentele in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru a se asigura ca, in cazurile importante de coruptie la nivel inalt, hotararile definitive sunt pronuntate rapid, iar prescrierea actiunilor este evitata in toate cazurile", se arata in raport.

Comisia noteaza totodata ca "trebuie abordate in mod eficace si alte cauze, legate in special de capacitate, organizare interna si practica judiciara".

In acest sens, raportul mentioneaza ca "exista un important deficit de sali de judecata si un numar semnificativ de posturi vacante la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se afla pe rol numeroase cazuri de coruptie la nivel inalt".

"Mai mult, din analiza Comisiei reiese ca instantele au tendinta de a avea o abordare permisiva si excesiv de prudenta in ceea ce priveste problemele procedurale ridicate de catre inculpati, cum ar fi solicitarea de expertize suplimentare, amanarea termenelor de judecata sau invocarea de exceptii procedurale.

Nu se aplica in mod constant masuri de baza privind gestionarea cazurilor, cum ar fi acordarea de prioritate cazurilor importante sau complexe.

Pentru a-si indeplini angajamentele in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru a se asigura ca, in cazurile importante de coruptie la nivel inalt, hotararile definitive sunt pronuntate rapid, iar prescrierea actiunilor este evitata in toate cazurile", noteaza raportul.

CE considera ca "inregistrarea de rezultate in lupta impotriva coruptiei depinde de vointa politica si de angajamentul autoritatilor judiciare". 

#ce, # coruptie, # raport ce, # coruptie in romania , #Romania