Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce tari vor sa furnizeze tehnologie pentru noua centrala nucleara din Romania?

Ce tari vor sa furnizeze tehnologie pentru noua centrala nucleara din Romania?

SUA, Franta, Coreea si Canada sunt interesate sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce urmeaza sa fie construita in Romania, pentru care in prezent se alege amplasamentul, potrivit datelor furnizate de Ministerul roman al Economiei, la solicitarea NewsIn.

"Toate tarile dezvoltate detinatoare de tehnologii din generatia III+ si/sau IV si-au manifestat interesul de a participa cu tehnologie la proiect (printre acestea, SUA, Franta, Republica Coreea, Canada). Totodata, o serie de investitori si-au manifestat interesul de a participa la realizarea proiectului noii centrale nucleare", potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Reprezentantii ministerului spun totodata ca, deocamdata, sunt doar discutii exploratorii cu acestia, urmand ca o decizie privind tehnologia ce se va utiliza si modul de finantare a proiectului sa fie stabilite de Guvernul Romaniei, la propunerea MECMA.

De asemenea, autoritatile spun ca inca nu au ales un amplasament final pentru viitoarea centrala nucleara a tarii.

"Pana in prezent a fost realizata o analiza a unor locatii posibile pentru noua centrala nuclearoelectrica. Aceasta analiza va trebui completata cu studii aprofundate privind geologia zonelor ce corespund cerintelor de seismicitate si cerintelor de sistem, cum ar fi existenta surselor de apa de racire sau existenta infrastructurii de transport energie electrica", se arata in datele trasmise de MECMA.

Potrivit acestora, dupa conturarea unui numar redus de locatii posibile, conform cadrului legislativ, va fi demarata actiunea de consultare a populatiei si a autoritatilor locale (acceptanta publica).

Apoi, in functie de rezultatele consultarii publice, va fi luata si decizia finala.

"Amplasamentele alternative ar putea fi facute cunoscute odata cu initierea dezbaterilor publice cerute de legislatia in vigoare. Un amplasament poate fi considerat final dupa elaborarea Rapoartelor Preliminare de Securitate", afirma reprezentantii ministerului.

In ceea ce priveste puterea instalata a noii centrale nucleare, autoritatile mentioneaza ca o decizie in aceast sens se va lua "tinand seama de posibilitatile sistemului energetic romanesc de a integra noua unitate nucleara".

Potrivit Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat in decembrie 2009 pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, cea de-a doua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata pana in 2030, cu zece ani mai tarziu decat fusese anuntat initial, si va avea o putere instalata de 1.000 MW.

Initial autoritatile romane anuntasera ca cea de-a doua centrala nucleara ar urma sa fie data pana in 2020.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1523 ori
Citeste mai multe desprecentrala constructie nucleara tehnologie