Ce scrie presa internationala despre revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni

Marti, 28 August 2012, ora 09:28
2121 citiri
Ce scrie presa internationala despre revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni

Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Basescu in functia de presedinte, la sase zile dupa ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentara, punand capat unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunta principalele agentii de presa internationale.

Potrivit procedurii, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, Stefan Minea, a anuntat in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului "incheierea interimatului asigurat de catre presedintele Senatului Crin Antonescu si reluarea de catre (Traian) Basescu a prerogativelor constitutionale", relateaza AGENCE FRANCE PRESSE (AFP), intr-un material preluat de publicatiile LE FIGARO, LE PARISIEN si postul paneuropean EURONEWS.

Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coalitia la putere) au anuntat initial ca au decis sa boicoteze reuniunea Parlamentului, dupa care s-au reunit in sala pentru a asigura cvorumul, precizeaza agentia franceza.

Ei ar fi fost chemati la ordine de catre premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asista la o reuniune a Internationalei Socialiste, potrivit presei locale, citate de AFP.

Ponta a oferit asigurari in mai multe randuri, saptamana trecuta, ca majoritatea "nu doreste sa intarzie" revenirea lui Basescu la presedintie prin artificii procedurale, chiar daca premierul roman a declarat ca decizia Curtii este, in opinia sa, "ilegala si nedreapta".

Un fost premier liberal, Calin Popescu Tariceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un "abuz" decizia Curtii Constitutionale (CC) care, in opinia sa, "a ignorat votul unei majoritati a romanilor", favorabili destituirii lui Basescu.

Curtea, gardianul Constitutiei romane, a decis marti cu o majoritate de sase din noua judecatori ca referendumul privind destituirea lui Basescu nu poate fi validat, din cauza unei participari inferioare pragului minim de 50% plus unu dintre alegatorii inscrisi pe liste. Peste 87% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne s-au pronuntat pentru destituirea lui Basescu.

Presedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din functie de catre Parlament la 6 iulie, urmeaza, totusi, sa coabiteze cu majoritatea parlamentara de centru-stanga, condusa de Ponta si Antonescu, conchide AFP.

Agentia REUTERS scrie ca Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit careia presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa se intoarca la Cotroceni, punand capat unei confruntari politice care a condus la o crestere a preturilor, intr-un material preluat de IRISH SUN.

Incercarea aliantei de stanga a premierului Ponta de a-l indeparta din functie pe rivalul sau de dreapta a declansat critici din partea Uniunii Europene (UE) si Statelor Unite cu privire la respectarea de catre Guvernul pe care il conduce a statului de drept si sistemului judiciar, noteaza agentia.

CC a invalidat referendumul privind destituirea lui Basescu din cauza prezentarii la urne a mai putin de jumatate din electorat, chiar daca 88% dintre cei care au votat s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui, precizeaza Reuters.

De asemenea, agentia ASSOCIATED PRESS (AP) scrie ca decizia CC de invalidare a destituirii presedintelui Romaniei a fost aprobata de catre Parlament, intr-un material preluat de catre WASHINGTON POST, postul ABC NEWS si WALL STREET JOURNAL.

Parlamentarii s-au intrunit luni intr-o sesiune extraordinara pentru citirea hotararii CC, singura conditie pentru aprobarea acesteia fiind prezenta majoritatii parlamentarilor, subliniaza AP.

Luna trecuta, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Basescu in vederea destituirii, dupa ce majoritatea alesilor a votat acuzatia conform careia acesta a incalcat grav Constitutia. Un referendum a fost organizat la 29 iulie, in cadrul caruia majoritatea celor care s-au prezentat la urne au sustinut decizia Parlamentului. Insa CC a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezentei la urne, precizeaza agentia.

Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea speciala, noteaza AP, care il citeaza pe presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea care, dupa vot, a declarat "suntem un stat european si suntem obligati sa respectam legea".

#presa internationala Romania demitere Basescu, #presa internationala revenire Traian Basescu , #Romania