CE: Romania mai are doua luni pentru implementarea directivei serviciilor

Joi, 24 Iunie 2010, ora 17:43
1226 citiri
CE: Romania mai are doua luni pentru implementarea directivei serviciilor

CE a remis joi un aviz motivat - ultimul pas inainte de actiunea in instanta, prin care cere accelerarea implementarii directivei privind serviciile in Romania si alte unsprezece state membre, sarcina scadenta in decembrie anul trecut, conform unui comunicat al institutiei publicat joi, precizeaza NewsIn.

Comisia Europeana (CE) a trimis astazi un aviz motivat statelor membre din partea carora nu a primit notificari cu privire la adoptarea tuturor modificarilor legislative impuse de directiva, si anume Austria, Belgia, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie, Romania si Slovenia.

Actiunea Comisiei Europene imbraca forma unui aviz motivat, a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului Uniunii Europene (infringement).

In absenta unui raspuns satisfacator din partea statelor membre in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazurile Curtii Europene de Justitie, sustin oficialii CE.

Directiva 2006/123/CE a fost adoptata la sfarsitul anului 2006, iar termenul de implementare in toate statele membre UE a fost 28 decembrie 2009.

"Perioada de implementare de trei ani s-a incheiat la 28 decembrie 2009.

Statele membre vizate au primit din partea Comisiei o prima scrisoare, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, prin care li se solicita sa comunice masurile deja adoptate in vederea implementarii directivei privind serviciile," sustin oficialii CE.

"Potrivit unor estimari conservatoare, beneficiile economice potentiale ale directivei privind serviciile s-ar situa intre 60 si 140 de miliarde EUR, reprezentand un potential de crestere de 0,6-1,5% din PIB-ul UE," spun oficialii CE.

Directiva privind serviciile urmareste imbunatatirea functionarii pietei unice a serviciilor transfrontaliere, care constituie in UE principala sursa de crestere economica si de creare de locuri de munca.

Directiva invita statele membre UE sa elimine barierele juridice si administrative nejustificate sau disproportionate la crearea unei intreprinderi sau la furnizarea de servicii transfrontaliere in UE.

De asemenea, ea urmareste eliminarea barierelor care afecteaza utilizatorii (consumatori sau intreprinderi) ce doresc sa aiba acces la serviciile furnizate in alt stat membru, se precizeaza in comunicat.

In urma implementarii adecvate a directivei, libertatea de stabilire si libertatea de a presta servicii, prevazute la articolele 49 si 56 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, vor deveni realitate pentru intreprinderile si consumatorii europeni.

Implementarea directivei privind serviciile a constituit o provocare pentru statele membre, deoarece aceasta acopera o gama larga de legi si reglementari la toate nivelurile administrative. Dincolo de aspectul legislativ, directiva cere statelor membre sa puna in practica proiecte de anvergura, de exemplu instituirea "ghiseelor unice" pentru intreprinderi.

Pentru aplicarea integrala a directivei, statele membre au trebuit sa depuna eforturi si sa aloce resurse fara precedent la toate nivelurile administrative, ceea ce s-a dovedit a fi o provocare pentru statele membre cu structura regionala/descentralizata.

Data fiind complexitatea acestor operatiuni, Comisia a alocat resurse semnificative destinatei asistarii statelor membre in procesul de implementare a directivei.

O parte din cele douasprezece state membre vizate au comunicat deja un numar de masuri de implementare a directivei privind serviciile, insa trebuie sa mai adapteze cel putin unele aspecte din legislatiile lor nationale.

Domeniul de aplicare al directivei include o mare varietate de activitati economice, de exemplu comertul cu amanuntul, serviciile de constructii, serviciile turistice si serviciile din sfera profesiilor reglementate, reprezentand aproximativ 40% din PIB si din forta de munca ocupata la nivelul UE.

Directiva angajeaza statele membre pe drumul unei reforme ambitioase, combinand eliminarea barierelor legislative nejustificate cu simplificarea administrativa. Se estimeaza ca aceasta va contribui semnificativ la stimularea cresterii economice si la crearea de locuri de munca, se mai arata in comunicat.

In general, rezultatele preliminare ale procesului complex de implementare a directivei sunt incurajatoare. Marea majoritate a statelor membre au adoptat deja legislatia 'orizontala' de punere in aplicare si in multe state membre s-au operat, de asemenea, modificari ale unor reglementari specifice, au precizat oficialii CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #directiva, #servicii, #romania , #Romania