CE: Romania a indeplinit conditiile pentru ultima transa

Luni, 09 Mai 2011, ora 10:23
1149 citiri
CE: Romania a indeplinit conditiile pentru ultima transa

Romania a indeplinit toate conditiile pentru a putea primi ultima transa de la Comisia Europeana, in valoare de 150 de milioane de euro, din imprumutul total de 5 miliarde de euro, potrivit sefului misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, transmite Mediafax.

"Primul obiectiv al misiunii la care a participat CE a fost sa stabileasca daca conditiile pentru eliberarea ultimei transe din imprumut au fost intrunite.

Conditiile au fost indeplinite, iar ultima transa de 150 de milioane de euro din programul de cinci miliarde de euro va fi eliberata", a spus Szekely, intr-o conferinta de presa. 

El a adaugat ca noul acord semnat cu Romania are la baza un program economic convenit de Guvern si discutat cu institutiile financiare internationale.

"Acest program este sustinut de un angajament preventiv, care insumeaza cinci miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la CE.

Acesti bani vor fi eliberati doar daca vor fi evolutii ale pietei dincolo de influenta Guvernului si daca programul este pe un curs bun", a continuat oficialului Comisiei Europene.

Szekely a mentionat ca, la final, Romania este judecata de piata, iar schimbarea perceptiei fata de acest stat a fost "foarte favorabila".

Oficialul CE a aratat ca focusul noului acord s-a schimbat fata de programul care s-a incheiat, de la asigurarea stabilitatii macroeconomice la dezvoltarea potentialului de crestere al tarii. De asemenea, el a subliniat ca in sectorul companiilor de stat, cum ar fi cele din transport si energie, trebuie crescuta eficienta.

#comisia europeana, #ultima transa, #aprobare ultima transa imprumut, #acordare transa ce, #romania transa ce , #Romania