CE poate declansa impotriva Romaniei procedura de infringement in alte sase domenii

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 14:49
1413 citiri
CE poate declansa impotriva Romaniei procedura de infringement in alte sase domenii

Comisia Europeana (CE) poate declansa impotriva Romaniei procedura de nerespectare a obligatiilor de stat membru pentru alte sapte domenii, precum omologarea autovehiculelor si drepturile actionarilor in firme cotate la bursa, pentru care termenele de aplicare au fost depasite sau urmeaza sa expire.

Actiunea in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru aceste sapte directive poate fi lansata in conditiile in care pentru o directiva nu au fost comunicate masurile de transpunere, la o norma comunitara termenul de transpunere a expirat, patru directive UE trebuie aplicate pana la 30 iunie, iar o alta directiva trebuie preluata pana cel tarziu la 3 august, conform unui document oficial obtinut de MEDIAFAX.

Astfel, Comisia a transmis deja autoritatilor romane o scrisoare de punere in intarziere pentru necomunicarea masurilor de transpunere a Directivei Parlamentului European si a Consiliului UE privind omologarea autovehiculelor si a remorcilor, precum si a componentelor si pieselor de schimb ale acestora.

Guvernul a elaborat doua proiecte de legi pentru preluarea legislatiei comunitare, dar actele se afla inca in dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor. Pentru Directiva privind instituirea unei infrastructuri de informatii spatiale in Comunitatea Europeana (INSPIRE), termenul de transpunere a expirat la 14 mai, iar proiectul de hotarare se afla la stadiul de consultare interministeriala.

Conform documentului, in stadiu de consultare interministeriala se afla si hotararile de guvern prin care trebuie preluate doua directive referitoare la substante active din domeniul farmaceutic, iar alte doua acte normative privind Directivele de stabilire a cerintelor tehnice pentru navele de navigatie interioara si, respectiv, privind transportul interior de marfuri periculoase se afla tot in stadiu de consultare interministeriala sau de avizare interna.

In cazul acestora, termenul de transpunere este data de 30 iunie, iar Guvernul mai are la dispozitie doar sedinta de saptamana viitoare pentru a lua aceste masuri.

Pana la 3 august, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie de asemenea sa transpuna Directiva privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul societatilor comerciale cotate la bursa. Proiectul de regulament in acest domeniu se afla in stadiu de elaborare.

Comisia Europeana a transmis, joi, Romaniei scrisori de notificare pentru nerespectarea legislatiei comunitare, in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, taxei auto, facturarii TVA si impozitarii unor venituri brute aplicabila non-rezidentilor.

Scrisoarea de notificare reprezinta prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar, care poate fi urmata de emiterea unui aviz motivat, si, in final, de judecarea cazului la Curtea de Justitie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autovehicule, #ce, #infringement, #procedura, #romania , #Romania