CE da17 mld lei, pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 14:56
1828 citiri
CE da17 mld lei, pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta

Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat de operare instituita prin Proiectul de hotarare a Guvernului privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, relateaza NewsIn.

Bugetul schemei este de 17.232.804.784 lei pentru perioada 2010-2023, numarul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenti economici. Aceasta schema, avizata de Consiliul Concurentei si notificata Comisiei Europene, a fost elaborata in conformitate cu Orientarile comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului si urmeaza sa fie implementata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), potrivit unui comunicat transmis vineri de Consiliu Concurentei.

"Aprobarea acestei scheme reprezinta un pas important pentru Romania in contextul necesitatii integrarii politicilor de mediu in elaborarea si aplicarea unei strategii de dezvoltare durabila pe termen lung. Prin implementarea acestei scheme se urmareste promovarea sistemelor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta, permitandu-se astfel reducerea consumurilor de materii prime si energie in procesul de productie, concomitent cu reducerea emisiilor poluante", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Pot beneficia de schema de sprijin producatorii de energie electrica si termica in cogenerare, care indeplinesc conditiile de inalta eficienta, realizeaza economii de combustibil si de emisii semnificative, dar inregistreaza costuri de productie mari. Sprijinul financiar nu se acorda producatorilor de energie in cogenerare care folosesc surse regenerabile de energie. Acestia trebuie sa opteze pentru acordarea ajutorului de stat fie prin aceasta schema fie prin cea de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.

De asemenea, in baza acestei schemei nu se acorda ajutor pentru centralele de microcogenerare sau cele de cogenerare de mica putere si nici pentru cantitatea de energie electrica produsa in centrale de cogenerare de inalta eficienta care nu este livrata in retelele electrice. Prin acest sprijin financiar se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul se acorda beneficiarului lunar, sub forma unei sume de bani denumita bonus pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta, livrata in retelele electrice ale Sistemului Energetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate.

Bonusurile sunt determinate pentru trei tipuri de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reteaua de transport si combustibil gazos asigurat din reteaua de distributie. Acestea se acorda producatorilor de energie electrica si termica stabiliti anual de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei. Valoarea bonusului este aceeasi pentru toti producatorii de energie electrica si termica ce utilizeaza acelasi tip de combustibil. 

#beneficiari, #buget, #ce, #schema , #Romania