CE cere Romaniei planurile de management ale bazinelor hidrografice

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:25
1604 citiri
CE cere Romaniei planurile de management ale bazinelor hidrografice

Comisia Europeana cere Romaniei si Poloniei sa respecte legislatia UE in domeniul apelor si sa transmita planurile de management al bazinelor hidrografice, care sunt esentiale pentru atingerea obiectivului UE ca toate corpurile de apa din Europa sa fie in "stare buna" in 2015, informeaza NewsIn.

"Planurile de management ar fi trebuit sa fie adoptate pana la 22 decembrie 2009 cel tarziu. Prin urmare, la recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Poto?nik, statelor respective li se trimit avize motivate. In cazul in care statele membre nu ofera raspunsuri satisfacatoare in termen de doua luni, Comisia poate prezenta aceste cazuri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat emis miercuri de CE.

Directiva 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei prevede obligatia statelor membre de a publica cate un plan de management pentru fiecare district hidrografic in termen de cel mult noua ani de la intrarea in vigoare a legislatiei respective.

Statele membre strabatute de rauri internationale trebuie sa colaboreze pentru a elabora un plan unic de management al bazinului hidrografic international.

Directiva-cadru privind apa impune statelor membre sa consulte publicul si alte parti interesate in legatura cu planurile de management si sa publice versiuni de lucru ale acestora, acordand sase luni pentru primirea unor comentarii in scris. Date fiind aceste cerinte, consultarile publice ar fi trebuit sa inceapa cel tarziu in decembrie 2008.

"In timp ce multe dintre statele membre si-au transmis planurile de management, Polonia si Romania nu au facut acest lucru. In aceste state membre, s-au finalizat consultarile publice", se mai arata in comunicat.

Potrivit CE, intarzierile in transmiterea planurilor de management al bazinelor hidrografice pot periclita atingerea obiectivului directivei.

Intarzierile prelungite vor avea un efect indirect asupra implementarii directivei in general, asupra stabilirii de masuri si, in cele din urma, asupra imbunatatirii mediului acvatic.

Prin urmare, Comisia trimite avize motivate statelor membre in cauza, indemnandu-le insistent sa accelereze procedurile de adoptare a planurilor.

Statele membre au doua luni la dispozitie pentru a se conforma.

Directiva-cadru privind apa (2000/60/EC) obliga statele membre sa protejeze ?i sa refaca toate corpurile de apa subterana ?i de suprafata (rauri, lacuri, canale ?i ape de coasta) pentru ca acestea sa fie aduse in stare buna pana in 2015 cel tarziu.

Planurile de management al bazinelor hidrografice ofera o viziune de ansamblu asupra principalelor probleme ale fiecarui district hidrografic si trebuie sa cuprinda masurile specifice necesare pentru indeplinirea obiectivelor de calitate a mediului stabilite.

Totodata, in cazul in care se aplica scutiri, acestea trebuie justificate temeinic. 

#bazin hidrografic, #ce, #planurile management , #Romania