CE cere autoritatilor romane sa modifice urgent legea taxei auto

Joi, 14 Februarie 2008, ora 11:32
1520 citiri
CE cere autoritatilor romane sa modifice urgent legea taxei auto

Romania poate fi data in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru taxa auto, daca Parlamentul nu va adopta "cat de repede posibil" un proiect de lege in conformitate cu legislatia UE, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de NewsIn.

"Dupa cum a mai subliniat anterior, pana cand Romania nu adopta o noua legislatie in conformitate cu legile UE, Comisia nu este in masura sa comenteze, iar procedura de incalcare a Tratatului (infringement) continua. Decizia de a trece la al treilea stadiu al procedurii de infringement - trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie - va fi luata de catre Comisie daca Parlamentul Romaniei nu modifica legea taxei auto cat de repede posibil", a declarat purtatorul de cuvant, care a solicitat pastrarea anonimatului.

Romania a depasit deja cu doua saptamani ultimul termen pe care-l avea pentru a modifica taxa si a evita procesul la Curtea Europeana de Justitie. Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa a constat intr-un aviz motivat trimis la sfarsitul lunii noiembrie 2007, prin care Comisia cerea modificarea taxei pana la sfarsitul lunii ianuarie, in caz contrar urmand sa trimita cazul la CEJ.

Surse europene au confirmat pentru NewsIn ca reprezentantii Guvernului roman au redactat impreuna cu Comisia Europeana noul proiect de lege privind taxa auto. "Cu toate aceastea, dupa ce acest proiect de lege a fost finalizat, autoritatile romane au informat Comisia ca doresc sa-l revizuiasca din nou", au spus sursele citate.

Desi proiectul de ordonanta privind modificarea taxei auto a fost facut public, el nu a fost inca adoptat de Guvern, nici adus in discutie la intalnirea de miercuri a Executivului. Guvernul a motivat ca doreste sa aiba consultari cu partidele. Grupul parlamentar al PD-L a depus miercuri o motiune simpla in Camera Deputatilor prin care solicita anularea taxei de prima inmatriculare si returnarea banilor catre cetateni. Motiunea va fi dezbatuta luni in plen.

Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, la sfarsitul lunii ianuarie, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD). "In timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei din 23 ianuarie a Executivului.

Conform noului proiect al guvernului, taxa se calculeaza in functie de gradul de poluare a masinii (normele Euro), de capacitatea cilindrica si de vechimea autovehiculului. Potrivit noii grile de taxare, valoarea taxei se va tripla la masinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mica pentru masinile Euro1 cu o vechime de 14 -15 ani.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.