CE: benzina s-a scumpit in Romania cu aproape 25% in 2010

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 23:12
1007 citiri
CE: benzina s-a scumpit in Romania cu aproape 25% in 2010

Benzina s-a scumpit in Romania cu 24,4% in acest an, reprezentand cea mai puternica scumpire in randul producatorilor de petrol din Uniunea Europeana, arata datele Bruxelles-ului, informeaza money.ro, citat de NewsIn.

Sortimentul de benzina euro-super 95 s-a scumpit in Romania cu 24,4% la pompa, potrivit datelor Comisiei Europene. Doar doua tari europene au marcat o crestere mai mare a preturilor, respectiv Grecia si Suedia.

Diferenta este ca nici una dintre cele doua tari nu are productie interna de petrol, spre deosebire de Romania.

La nivel european, benzina s-a scumpit in acest an, in medie, cu 17,2%. Desi preturile au crescut alert, soferii romani platesc semnificativ mai putin decat in restul tarilor europene.

Conform datelor Comisiei Europene, componenta taxelor si accizelor din pretul final al benzinei s-a majorat cu 27% in 2010, ceva mai putin decat la proprietarii de benzinarii, unde scumpirea litrului de carburant a fost de 21%. Adica si firmele, si statul au generat aproape in egala masura scumpirea benzinei din 2010.

Desi pretul benzinei a crescut puternic in Romania in acest an, datele Comisiei Europene arata ca soferii din Romania au al patrulea cel mai mic pret din Uniune pentru sortimentul euro-super 95, luat drept etalon in rapoartele Bruxelles-ului.

Doar in Bulgaria, Cipru si Letonia, benzina costa mai putin decat in Romania. De altfel, carburantii costa in Romania cu aproape 19% mai putin decat media in Uniunea Europeana.

#comisia, #europeana, #benzina, #romania , #Romania