CE analizeaza platile din fonduri POSDRU ale Romaniei

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 16:28
1316 citiri
CE analizeaza platile din fonduri POSDRU ale Romaniei

O delegatie a Comisiei Europene va veni in Romania, pe 28 aprilie, pentru a verifica modul in care Romania a acordat fonduri in cadrul Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), a declarat pentru NewsIn directorul de cabinet al Ministrului Muncii, Sorin Ardelean.

"Pe 28 aprilie vor veni reprezentanti ai Comisiei pentru a face un raport de evaluare in privinta cererilor de rambursare facute de catre Romania. Este vorba de acea cerere de rambursare a 8 milioane euro ce a fost blocata de Uniunea Europeana", a precizat Ardelean.

Reprezentatul Ministerului Muncii spune ca blocarea fondurilor de catre Uniunea Europena a fost facuta din cauza defectiunilor aparute in raportarea contabila computerizata a sistemului de management al informatiei SMIS, care are rol de descarare a datelor.

Oficialii europeni vor sa verifice daca modul de incarcare a datelor in acest sistem nu este eronat
, desi autoritatile romane sustin ca au facute verificari si ca au ajuns la concluzia ca totul este in regula.

"Ne asteptam ca Uniunea Europeana sa deblocheze fondurile pentru Romania", mai spune Ardelean.

Ministerul Muncii a precizat, la inceputul anului, intr-un comunicat, ca platile Comisiei Europene catre pentru POSDRU au fost suspendate pana in luna aprilie, in urma unui control facut la sfarsitul anului trecut, sustinand ca aceasta a fost motivul care a dus la demiterea fostului director al Autoritatiicare se ocupa de aceste fonduri (AMPOSDRU), Cristina Iova.

"Rata scazuta de absorbtie si procedurile greoaie constatate de Comisia Europeana in urma auditului efectuat in ultimul trimestru al anului trecut au deteminat expertii Comisiei sa elaboreze un set de recomandari, transmis la inceputul lunii februarie printr-o scrisoare adresata Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi.

De altfel, tocmai aceste deficiente au constituit motivul pentru care fostul director al AMPOSDRU, Cristina Iova, a fost demisa din functie la inceputul anului 2010", se arata in comunicat.

Ministerul precizeaza, insa, ca suspendarea temporara a decontarilor Comisiei Europene catre AMPOSDRU nu aduce prejudicii beneficiarilor de proiecte finantate din fonduri europene pe Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde in ultima luna s-au facut rambursari de peste 23 de milioane lei.

Potrivit ministerului, 118 beneficiari au incasat in perioada februarie - martie suma de 23,2 milioane lei, care constau in prefinantari si rambursari.

"De asemenea, conform graficului de plati al autoritatii de management, beneficiarii vor primi in continuare sumele solicitate in cererile de rambursare si in cele de prefinantare", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #plati, #fonduri, #romania , #Romania