Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE a stabilit sa penalizeze Romania cu inca 5,3 mil euro pentru intarzierea platilor SAPS 2007

CE a stabilit sa penalizeze Romania cu inca 5,3 mil euro pentru intarzierea platilor SAPS 2007

Comisia Europeana a stabilit vineri sa aplice Romaniei o a treia penalitate in valoare de 5,3 milioane euro, pentru neachitarea in termen a platilor SAPS aferente anului 2007, a declarat pentru NewsIn directorul general al AsapsPIA, Daniel Constantin.

"Penalitatile s-au aplicat in transe. Pana in prezent, Romania a mai fost penalizata cu 8,6 milioane euro pentru platile efectuate dupa termenul permis, respectiv in perioada 1 iulie-15 octombrie 2008. Astazi a fost decisa penalizarea cu inca 5,3 milioane euro pentru platile efectuate in perioada 16 octombrie 2008- 31 martie 2009 aferente anului 2007", a spus Daniel Constantin.

Acesta a adaugat ca penalitatea de 8,6 milioane euro nu a fost inca aplicata, existand posibilitatea de a mai fi redusa. "Am putea reduce aceasta suma, daca demonstram ca platile efectuate in ultima saptamana din luna mai 2008 nu au fost corect efectuate din cauze independente de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Aceste plati au fost efectuate gresit din cauza fermierilor", a spus Constantin.


Orice stat membru trebuie sa efectueze platile SAPS (107 euro/ha) aferente anului anterior pana la data de 30 iunie a anului in curs. De la aceasta data, Comisia Europeana aplica penalitati.


Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).


Potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni si cu 70% pentru patru luni.


In plus, pentru o intarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de catre Comisia Europeana (CE) se reduc cu 100%.  
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1256 ori
Citeste mai multe desprece penalizari romania plati