Bunuri nationalizate: Romania obligata sa despagubeasca victimele nationalizarii

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 06:28
1071 citiri

Romania a fost condamnata joi, la Strasbourg, sa ii despagubeasca pe proprietarii unor apartamente si imobile nationalizate la Bucuresti in anii 1950, intr-o sentinta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Intr-un prim caz, Romania va trebui sa restituie, in trei luni, doua apartamente situate in Bucuresti unor cetateni romani care traiesc in prezent la Montreal si Toronto, in caz contrar statul urmand sa verse in comun suma de 140 423 de euro ca prejudiciu material si 6000 de euro daune morale.

O alta locuitoare a Bucurestiului va urma sa-si recupereze in interval de trei luni un imobil cu gradina in capitala romana, in caz contrar statul fiind constrans sa ii verse 140 000 pentru prejudiciul material si 3000 de euro daune morale.

In ambele cazuri, Curtea Europeana a considerat ca Romania a incalcat dreptul la proprietate al reclamantilor revanzand in 1996 locatarilor lor locuintele care fusesera confiscate ilegal de la proprietarii lor legitimi de regimul comunist.

In cele doua cazuri, solicitantii depusesera cereri de restituire a acestor imobile nationalizate, dar nu au primit nici un raspuns si bunurile lor au fost vandute fara ca ei sa fie avertizati.

Sursa: Rador