Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BM: Romania, locul opt in lume dupa remiterile lucratorilor din strainatate

BM: Romania, locul opt in lume dupa remiterile lucratorilor din strainatate

Romanii din strainatate vor trimite in tara echivalentul a 9 miliarde dolari (circa 7 miliarde euro) in acest an, nivel care situeaza Romania pe locul al optulea in lume, estimeaza un raport publicat pe pagina de internet a Bancii Mondiale.Romania este depasita dupa nivelul remiterior cetatenilor care lucreaza in strainatate in acest an doar de India (30 miliarde dolari), China (27 miliarde dolari), Mexic (23,8 miliarde dolari), Filipine (18,7 miliarde dolari), Polonia (11 miliarde dolari), Nigeria (10 miliarde dolari) si Egipt (9,5 miliarde dolari).


In clasamentul primelor zece tari dupa valoarea remiterilor din strainatate mai intra Bangladesh (8,9 miliarde dolari) si Pakistan (7,1 miliarde dolari).


In primele noua luni ale acestui an, intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au insumat 6,69 miliarde euro, in crestere cu 24,9% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor publicate de banca centrala.


Raportata la produsul intern brut (PIB), valoarea remiterilor este relativ redusa, insa Romania este vulnerabila la fluxul de bani pe aceasta filiera, deoarece o diminuare a sumelor trimise de muncitorii din strainatate ar afecta un numar semnificativ din familiile acestora ramase in tara, se mentioneaza in raport.


PIB-ul Romaniei este estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 505 miliarde lei (139 miliarde euro) in acest an, astfel incat nivelul remiterilor estimat de Banca Mondiala ar reprezenta circa 5% din PIB.


In schimb, vecinul de la est al Romaniei, Republica Moldova, este pe locul doi in lume dupa acest criteriu, remiterile cetatenilor din strainatate echivaland cu 38,3% din PIB, potrivit Bancii Mondiale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1576 ori