Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bloomberg: Romania, una dintre cele mai atractive tari din regiune. Care este marele defect

Bloomberg: Romania, una dintre cele mai atractive tari din regiune. Care este marele defect
Romania, tara trasa in jos in principal de perceptia investitorilor privind coruptia, ocupa locul 8 in Europa de Est si Asia Centrala intr-un top Bloomberg al celor mai atractive tari pentru afaceri, devansata de Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria sau Rusia.

Desi inregistreaza cel mai bun scor din regiune in ceea ce priveste gradul de integrare in economia globala, Romania este trasa in jos in top de ceilalti factori luati in calcul in studiul Bloomberg, de la perceptia privind coruptia, fiscalitatea, protejarea dreptirilor de proprietate si sistemul de contabilitate la infrastructura sau costurile si procedurile necesare pentru infiintarea unei afaceri.

Romania devanseaza Slovenia si Slovacia, tari care fac parte din zona euro, in privinta atractivitatii mediului de afaceri, in principal datorita costului mai scazut al muncii, potrivit raportului Bloomberg.

Cea mai atractiva tara pentru afaceri din Europa de Est si Asia Centrala este Polonia, datorita expansiunii in ritm accelerat a consumului intern si imbunatatirii infrastructurii.

Polonia a inregistrat cea mai buna rata de crestere economica din UE in ultimii 5 ani, dupa declansarea crizei, si singurul stat membru care nu a traversat vreo recesiune in aceasta perioada.

In pofida progreselor semnificative, Polonia are unul dintre cele mai slabe punctaje in ceea ce priveste costul, in bani si timp, al infiintarii unei afaceri, principalele probleme in acest sens fiind birocratia si procedurile juridice complicate.

Prin absorbtia de fonduri europene, Polonia a investit peste 60 miliarde euro in infrastructura rutiera in ultimii sase ani, proiecte care au contribuit la performantele economiei, noteaza Bloomberg.

Urmatoarele pozitii in top au revenit Cehiei si Ungariei, urmate de Cipru, Turcia, Bulgaria, Rusia, Romania, Croatia si Lituania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2098 ori