Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BBC NEWS: Romania reia ancheta dosarelor Securitatii

BBC NEWS: Romania reia ancheta dosarelor Securitatii
BBC NEWS (Marea Britanie) - Actiunea vine in urma unei decizii de saptamana trecuta a Curtii Constitutionale, potrivit careia activitatea consiliului de studiere a arhivelor fostei politii secrete din Romania este ilegala.

Decizia a anulat zeci de mii de anchete ale unor oameni care ocupa functii publice - de la presedinte la oficialitatile locale.

Hotararea a starnit proteste pentru continuarea activitatii consiliului.

Modificarea legii

Consiliul CNSAS, care studiaza arhivele cunoscutei politii secrete din Romania, Securitatea, a fost infiintat printr-o lege emisa in 1999 si cerceteaza aproximativ 2 milioane de dosare.

Peste 400 de oameni au fost demascati ca fosti ofiteri de Securitate, iar 68 ca fosti colaboratori. Dar Curtea Constitutionala a decis saptamana trecuta ca activitatea consiliului este neconstitutionala, pentru ca acesta functioneaza in acelasi timp ca procuror, judecator si curte de apel. Hotararea a starnit proteste de strada ale gruparilor civice.

Guvernul a intervenit prin emiterea unei ordonante de urgenta, care sa permita continuarea anchetelor. Potrivit reporterului BBC Nick Thorpe, au fost facute doua modificari la legea initiala din 1999. De acum incolo, apelurile la deciziile curtii pot fi facute si la curti normale de judecata, nu numai la consiliu, iar consiliul poate analiza fiecare caz o singura data, nu de doua ori ca pana acum.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 942 ori