Basescu ii cere Sulfinei Barbu sa continue ajustarea cheltuielilor

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 20:17
1248 citiri
Basescu ii cere Sulfinei Barbu sa continue ajustarea cheltuielilor

Presedintele Romaniei i-a spus Sulfinei Barbu, la depunerea juramandului in preluare a functiei de ministru al Muncii, ca spera ca aceasta va continua programul de ajustare a cheltuielilor demarat de Botis, conform Mediafax.

"Cred ca astazi doamna Sulfina Barbu intra intr-o munca despre care am discutat si care implica, in primul rand, responsabilitate.

Ceea ce stim toti este ca Romania nu poate suporta, in momentul de fata, si cu atat mai putin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, circa 15 -16 miliarde de lei si, in acelasi timp, programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de lei", a spus presedintele, intr-un discurs rostit dupa ce Sulfina Barbu a depus juramantul.

El si-a exprimat speranta ca programul de ajustare a cheltuielilor demarat in vremea ministrului Botis va fi continuat de Sulfina Barbu.

"A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate in timpul ministrului Botis si sper sa continue in timpul dumneavoastra", i-a spus presedintele Sulfinei Barbu.

El a adaugat ca exista o ingrijorare care nu vine numai din "sumele uriase" pe care Romania este nevoita "in mare parte" sa le imprumute.

"Ingrijorarea vine si din faptul ca, in ultimele luni, costul creditelor externe a crescut exploziv. Daca la sfarsitul anului trecut Romania avea un CDS (n.red Credit Default Swap) la creditele pe cinci ani de circa 260-270, astazi CDS-ul Romaniei este la 350 de puncte. Nu numai CDS-ul Romaniei a crescut, ci toate. Asta inseamna ca aproape devin prohibitive creditele externe in conditiile in care nu micsoram nevoia de imprumut.

Iar Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale gestioneaza unul din cele mai mari bugete, dar si unele din cele mai mari deficite. De aceea, indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii", a spus presedintele.

Presedintele a mai spus ca "este imposibil de sustinut un numar de 4,9 milioane de pensionari, avand 4,2 milioane de salariati". "Nicio tara nu a reusit performanta aceasta, iar obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca. Sigur, Ministerul Muncii va avea responsabilitati majore in reducerea cheltuielilor cu problemele sociale, uneori excesive, de multe ori abuzive, de multe ori programe generate de nevoia de a cumpara voturi in preajma campaniei electorale", a spus presedintele.

#sulfina barbu, #munca, #ministru munca, #basescu, #sulfina barbu juramant, #pensionar , #Romania