Barroso: Restructurarea companiilor de stat si fondurile europene, problemele Romaniei

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:52
1337 citiri
Barroso: Restructurarea companiilor de stat si fondurile europene, problemele Romaniei

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, dupa intrevederea cu premierul Victor Ponta, ca Guvernul Romaniei trebuie sa faca progrese in reformele structurale, restructurarea companiilor de stat si reforma din sanatate fiind cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a bugetului tarii.

Presedintele Barroso i-a prezentat premierului Ponta un rezumat al ultimelor evolutii economice din UE si "a facut apel la Guvernul Romaniei sa mentina eforturile pentru pastrarea in calendar a celor doua programe de ajustare economica", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Comisia Europeana, dupa intrevederea celor doi oficiali.

"Progresul reformelor structurale, in mod deosebit al restructurarii companiilor detinute de stat si reforma sistemului sanitar sunt cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice din Romania", a evidentiat Barroso.

Oficialul european a vorbit cu premierul Victor Ponta si despre slaba capacitate a Romaniei de absorbtie a fondurilor europene. Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

"Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia Europeana.

Premierul Victor Ponta s-a aflat, luni, intr-o vizita oficiala la Bruxelles, pentru intalniri cu presedintele Comisiei Europene si cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo.

Vizita premierului Ponta la Bruxelles a avut loc la trei zile dupa intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii europeni.

Ce a discutat Traian Basescu la Bruxelles

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a efectuat, vineri, o vizita oficiala la Buxelles, unde a avut intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Seful statului a declarat ca a cerut cresterea nivelului de finantare pentru fondurile de coeziune, dar Comisia Europeana ar putea deveni extrem de severa, daca Romania nu isi face temele.

Potrivit sefului statului, Romania asteapta subventii mai mari in cadrul Politicii Agricole Comune.

Traian Basescu a abordat si subiectul uniunii bancare, oferind asigurari oficialilor europeni ca Romania va face parte din structura, tinand cont de faptul ca 85% din bancile care activeaza in tara noastra vin din zona euro.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, seful statului a fixat luna decembrie, ca termen pentru o decizie in ceea ce priveste data aderarii.

#Barroso intalnire Victor Ponta, #Barroso probleme Romania, #restructurare companii stat, #absorbtie fonduri europene , #Romania