Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala: Romania a inregistrat o crestere a calitatii guvernarii

Banca Mondiala: Romania a inregistrat o crestere a calitatii guvernarii
Romania inregistreaza o ameliorare a guvernarii si progrese referitoare la combaterea coruptiei, in conditiile in care evaluarile primite pentru cinci din cele sase componente ale bunei guvernari s-au imbunatatit in 2006, fata de 2005, afirma un raport al Bancii Mondiale.

Raportul prezinta a sasea actualizare a Indicatorilor Mondiali de guvernare (IMG), care evalueaza calitatea sistemului pe baza a sase criterii, respectiv libertatea de exprimare si responsabilitatea, stabilitatea politica si absenta violentei, eficienta guvernarii, calitatea reglementarii, statul de drept si controlul coruptiei.

Pentru fiecare categorie de indicatori, statele au primit o nota, intre minus 2,5 puncte si 2,5 puncte. Totodata, in studiu se precizeaza procentul de state si teritorii, din totalul de 212, care se plaseaza mai jos decat tara selectata, pentru fiecare criteriu.

Romania a primit cel mai mare punctaj pentru criteriul libertate de exprimare si raspundere, iar cel mai scazut a fost atribuit in cazul controlului coruptiei, inregistrand scoruri negative la trei din cele sase criterii de evaluare.

Pentru prima categorie, libertate de exprimare si responsabilitate (masoara nivelul pana la care cetatenii unei tari au posibilitatea de a participa la alegerea guvernului, precum si libertatea de exprimare, libertatea de asociere si libertatea presei), Romania a primit 0,43 de puncte in 2006, iar procentajul statelor care au inregistrat scoruri mai scazute este de 61,5%. Rezultatul este superior celor consemnate in 2005 si 2004, de 0,38, respectiv 0,39 puncte, dar se plaseaza sub scorul obtinut in 2002, de 0,49 puncte.

La capitolul stabilitate politica si absenta violentei, punctajul primit in 2006 este de 0,12 puncte, iar procentajul tarilor care au obtinut scoruri mai mici este de 50%. Indicatorul s-a imbunatatit fata de anii 2005 si 2004, dar a scazut fata de perioada 2002-2003, cand punctajul a fost de 0,32, respectiv 0,25 puncte.

Continuarea in <a href=http://www.baniinostri.ro/stiri/index.php?ContentID=10880>BaniiNostri</a>

<b>Bloombiz</b>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1010 ori