UPDATE Ponta: Am aflat de Accidentul din Muntenegru la ora 22.55

Marti, 25 Iunie 2013, ora 08:56
3432 citiri
UPDATE Ponta: Am aflat de Accidentul din Muntenegru la ora 22.55

Premierul Victor Ponta afirma ca a aflat despre accidentul din Muntenegru duminica, la ora 22.55, cand a fost sunat de catre subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, moment din care a luat legatura cu ministrii cu atributii, si regreta ca personaje politice ca Mihai Razvan Ungureanu se comporta ca "hiene".

"As vrea ca opinia publica sa fie corect informata, pentru ca am vazut niste neintelegeri in presa si simt nevoia sa fac aceasta precizare: conform listingului telefonului meu - si il pun la dispozitia presei - eu am aflat despre tragedia din Muntenegru la 22.55, cand am fost prima data sunat de domnul Arafat, deci inainte de ora aceea nu am stiut, dupa care, sigur, am luat legatura cu ministrul de Externe, cu ministrul Apararii si toti ceilalti.

Regret foarte mult ca, intr-un moment de tragedie si de asemenea necazuri, personaje politice ca domnul Mihai Razvan Ungureanu se comporta ca niste hiene politice, incercand ca, din moartea unor oameni, sa aiba castiguri politice si fac un apel la toti politicienii sa nu foloseasca aceste tragedii ale oamenilor pentru interesele lor", a declarat premierul Victor Ponta agentiei Mediafax.

O fosta profesoara si un fost consilier, victime

O fosta profesoara de matematica din Curtea de Arges, care era ghidul circuitului turistic in Muntenegru si Croatia, si sotul acesteia, precum si un fost consilier liberal din municipiu, Nicolae Dervis, proprietar al unei brutarii, si sotia lui au murit in accidentul de autocar, potrivit rudelor.

Sora Marianei Mateescu fosta profesoara de matematica la Scoala "Mircea cel Batran" din Curtea de Arges a declarat ca aceasta era ghidul circuitului turistic in Muntenegru si Croatia si a decedat in accidentul de autocar. In acelasi accident, a murit si sotul femeii.

"Asa se explica si numarul mare de victime din Curtea de Arges, oameni pe care aceasta (n.r. - ghidul excursiei, Mariana Mateescu), o pasionata a calatoriilor, i-a convins sa plece in calatorie. De ea am aflat ca a murit. A murit si sotul ei am inteles. Erau bucurosi ca au plecat, mai multe nu pot sa va spun. Ea era ghidul excursiei, ii placeau calatoriile de mult timp, de o viata", a declarat sora Marianei Mateescu.

De asemenea, in accidentul din Muntenegru a murit si fostul consilier local liberal Nicolae Dervis, proprietarul unei brutarii, precum si sotia acestuia, au confirmat rudele celor doi.

Nicolae Dervis ar fi trebuit sa plece in aceasta vara intr-o excursie in Spania, dar a primit in ultimul moment o oferta cu circuitul din Muntenegru si Croatia, cedand calatoria in Peninsula Iberica unui fin, angajat al brutariei, spun rudele.

"Sunt bulversat de ceea ce s-a intamplat. Nu a sunat nimeni de la minister (n.r. - MAE). Familia este plecata acolo, fiica si cu ginerele au plecat noaptea trecuta. Este un om bun si dansul si sotia, speram sa nu fie asa", a declarat Costel Stanca, finul lui Nicolae Dervis.

Opt victime sunt din Curtea de Arges

Opt dintre victimele accidentului din Muntenegru sunt din Curtea de Arges, doar despre doua stiindu-se ca sunt in viata, internate in spitalul din Podgorita, celelalte sase fiind fie la Terapie Intensiva, fie decedate.

Potrivit primarului municipiului Curtea de Arges, Nicolae Diaconu, victimele sunt trei barbati si cinci femei, iar intre acestea se afla un fost consilier local PNL, dar si parintii unui fost consilier judetean, tot PNL.

"Sunt opt persoane din Curtea de Arges, trei barbati si cinci femei. Despre doua femei se stie ca una este internata la ortopedie, iar cealalta la ORL. Despre ceilalti sase nu sunt informatii certe, o parte ar fi la Terapie intensiva, altii ar fi decedati, lipsesc informatiile certe. Cert este ca opt dintre raniti sunt cu siguranta de la noi, de la Curtea de Arges. Intre ei este un fost consilier local PNL si parintii unui fost consilier judetean PNL, cuscrii domunului Sandu Nichita", a declarat Nicolae Diaconu.

Turistii au platit minim 389 de euro pe vacanta

Turistii romani care se aflau in autocarul care s-a rasturnat in Muntengru se aflau intr-un circuit cultural, care costa cel putin 389 de euro si includea opt nopti de cazare.

Pe site-ul agentiei de turism Mareea, cea care a organizat circuitul, pretul include transport cu autocar modern, clasificat minim doua stele, opt nopti de cazare cu mic dejun in hotelurid e doua si trei stele, sase cine, vizite cuprinse in program, ghid insotitor din partea agentiei pe traseu (insotitorul nu are dreptul de-a oferi explicatii la obiectivele turistice din strainatate).

In tariful pachetului de vacanta nu sunt incluse asigurari (medicala si storno), intrarile la obiective si serviciile de ghizi locali, excursiile si vizitele optionale (minim 30 de participanti), Cetinje (10 euro/persoana), croaziera in golful Boka (35 euro/persoana).

Autocar prabusit in Muntenegru, 18 morti

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie din Muntenegru, a anuntat televiziunea publica din RTCG, citand politia, relateaza AFP.

O echipa medicala si una consulara din Romania au ajuns la Podgorita, cu o aeronava MApN. Aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care transporta doua echipe de evaluare, una medicala si una consulara, ce vor actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica a aterizat luni dimineata la Podgorita.

La bord se afla si secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apararii Nattionale, Mircea Dusa, a aprobat efectuarea unui zbor in Muntenegru, cu o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene, care va actiona pentru sprijinul si recuperarea cetatenilor romani implicati in accidentul rutier de duminica.

47 de romani se aflau in autocar

Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat ca in autocar se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor.

Patronul agentiei a precizat ca autocarul era operat de Gregory Tour si ca agentia sa a mai lucrat cu aceasta companie, care opereaza pe numeroase circuite, si ca nu a existat nicio problema pana acum. El a spus ca nici transportatorul nu isi explica cum s-a produs accidentul, sustinand ca autocarul si soferii erau in cea mai buna stare.

Numarul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 18, informeaza MAE, care a anuntat ca a deschis doua linii telefonice pentru familiile celor care se aflau in autocarul prabusit.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza permanent evolutia celorlalte persoane implicate in accident, urmand sa acorde intreaga asistenta necesara.

Totodata, personalul MAE aflat la fata locului acorda asistenta consulara victimelor accidentului si pentru repatrierea corpurilor neinsufletite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autocar romani Muntenegru, #tragedie Muntenegru, #morti accident Muntenegru , #Romania