Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atacurile informatice din 2007 vor viza clientii bancilor din Romania

Atacurile informatice din 2007 vor viza clientii bancilor din Romania
Cele mai multe atacuri informatice se vor indrepta, anul acesta, catre romanii care care detin carduri bancare, avertizeaza BitDefender, divizia de securitate a datelor a grupului Softwin.

BitDefender estimeaza ca, in 2007, in Romania vor creste de cel putin doua ori mesajele de tip phishing adresate clientilor de carduri bancare. Aceste atacuri informatice permit unui haker sa obtina in mod ilegal datele personale ale utilizatorilor, precum si alte informatii confidentiale (conturi, carduri, parole, sustragere de baze de date, etc) care pot fi utilizate ulterior in scopuri personale, cum ar fi comert ilicit sau trafic de informatii.

Anul 2007 va aduce cu siguranta o inmultire a atacurilor prin e-mail, avertizeaza BitDefender, iar recentele mesaje referitoare la Saddam Hussein, la furtuna care a lovit Europa sau la moartea lui Putin, au demonstrat ca stirile zilei vor deveni instrumente pentru tehnici de inginerie sociala. Practic, hackerii incearca sa atraga atentia utilizatorilor de e-mail pentru a-i determina sa deschida programele din atasament, ulterior, acestia avand acces catre PC-ul infectat.

In 2007, mesajele de tip spam cu imagini atasate si fara text vor reprezenta peste 50 la suta din totalul spam-ului mondial. In acest moment, majoritatea solutiilor antispam nu ofera nici un fel de protectie impotriva acestui fenomen. In domeniul malware (orice forma de software periculos, care poate prelua controlul asupra PC-ului si produce daune sau cel putin comportari stanjenitoare, ca: virusi, troieni, continut activ nedorit) vor predomina exploit-urile asupra aplicatiilor de productivitate tip office si asupra comunitatilor online (social networks sites) precum MySpace si YouTube. Aceste exploit-uri pot fi folosite impreuna cu aplicatii tip rootkit pentru raspandirea spyware-ului.

Pentru companii, vectorul principal de atac va fi reprezentat de vulnerabilitatile aplicatiilor de tip office. Acestea sunt exploatate si comercializate "underground" pentru crearea de atacuri informatice, special pentru anumite "victime".

De asemenea, potrivit BiDefender, in 2007, vor continua sa fie produse din ce in ce mai multe aplicatii informatice, gata infectate. In aceste cazuri, hackerii pretind ca vor sa contribuie la securitatea utilizatorilor, in schimb ascund in codul aplicatiilor virusi sau spyware.

'Specialistii BitDefender analizeaza proactiv toate aceste amenintari considerate ale viitorului, iar tehnologiile noastre sunt dezvoltate pentru a fi in permanenta pregatite pentru prevenirea acestor atacuri. Cel mai complet dintre produsele BitDefender dedicate calculatoarelor desktop, BitDefender Internet Security include module antivirus, antiphishing, antirootkit, antispyware, control parental, firewall si antispam, inclusiv pentru protectia contra spamurilor bazate pe imagini', a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

In 2006, cea mai importanta evolutie negativa observata in Romania pe acest segment al atacurilor informatice a fost reprezentata de inmultirea atacurilor de tip phishing asupra clientilor bancilor romanesti. Anul trecut, trei dintre cele mai mari cinci banci din Romania au fost cel putin o data victimele unor atacuri rasunatoare.

In 2006, cei mai raspanditi virusi au continuat sa fie cei cu trasmitere prin e-mail, primii 10 fiind atat de periculosi incat au reprezentat 55 la suta din totalul infectiilor descoperite de BitDefender. Celebrul virus Netsky a repezentat 13 la suta din totalul infectiilor de anul trecut. In clasamentul celor mai raspanditi virusi, Netsky este urmat de Nyxem.E.

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii, din circa 180 de tari.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori