Aproximativ 50% dintre romani nu isi permit sa isi cumpere o masina

Joi, 28 Mai 2009, ora 17:23
1144 citiri
Aproximativ 50% dintre romani nu isi permit sa isi cumpere o masina

Aproximativ jumatate din familiile din Romania nu-si puteau permite in 2007 sa cumpere o masina sau un calculator, Romania fiind pe ultimul loc din Uniunea Europeana la acest capitol, potrivit unui raport publicat, joi, de biroul european de statistica, Eurostat, noteaza NewsIn.

Astfel, peste jumatate (56%) dintre gospodariile din Romania nu-si puteau permite sa cumpere o masina in 2007, spre deosebire de numai 9% cat era media la nivelul UE. Doar 31% dintre gospodarii detineau o masina, in timp ce 13% declarau ca n-au masini, dar din alt motiv decat lipsa sumei necesare pentru achizitionarea acesteia.

In schimb, in UE, opt din zece gospodarii aveau o masina. Cei mai multi posesori de masini erau in Cipru (93%) si Slovenia (91%), iar cei mai putini - in Romania, urmata la distanta considerabila de Letonia, cu 55%. Bulgaria nu a prezentat date.

In 2007, 43% dintre famiile romanesti nu-si permiteau un calculator, acesta fiind cel mai ridicat nivel din UE, in vreme ce 23% nu aveau, dar nu din lipsa banilor. Doar 35% dintre gospodarii detineau un computer inchiriat, in leasing sau cumparat prin credit, potrivit datelor Eurostat. La nivelul UE, doar 9% dintre familii nu-si permiteau un calculator, in timp ce 68% detineau unul.

Totodata, 45% dintre familiile din Romania nu puteau sa faca fata unor cheltuieli neprevazute in 2007, iar 8% avusesera restante la facturile la utilitati in ultimele 12 luni. In schimb, niciun roman nu avea in 2007 dificultati cu plata chiriei sau ratei la creditul pentru locuinta.

In UE, 34% dintre gospodarii intampinau probleme in ce priveste achitarea unor cheltuieli neprevazute. Letonii si ungurii (63% dintre ei) au stat cel mai prost la achitarea unor cheltuieli neprevazute, in timp ce suedezii (18%), danezii (19%) si portughezii (20%) au avut cele mai putine probleme in acest caz.

De asemenea, 7% dintre gospodariile din blocul comunitar nu-si putusera plati la timp facturile la utilitati, iar 3% aveau greutati cu plata ratelor sau a chiriilor.

In 2007, ungurii (18%), polonezii (17%) si grecii (16%) au fost campioni la restante la facturile cu utilitati, iar cele mai mari procente in ce priveste intarzierile la achitarea chiriilor sau ratelor au fost inregistrate in Grecia (7%), Franta si Cipru (cate 6%).

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#romani, #UE, #masina, #computer, #capitol , #Romania