ANRE: Este posibil ca Romania sa fi trimis oficialilor europeni rapoarte defectuoase

Joi, 25 Iunie 2009, ora 17:44
925 citiri

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), nu a primit inca scrisori de atentionare din partea Comisiei Europene si este posibil ca Romania sa fii trimis oficialilor europeni rapoarte defectuoase sau incomplete, a declarat joi agentiei NewsIn vicepresedintele ANRE.

"Ministerul Economiei va primi intai scrisorile de atentionare, iar apoi ANRE, noi inca nu le-am primit. Anual, se trimit la CE rapoarte.

Se poate ca unele dintre acestea sa fii fost defectuoase sau incomplete, iar atunci se cer lamuriri suplimentare.

Romania nu are niciun fel de probleme. Vom pregati un raspuns", a precizat vicepresedintele ANRE, Iulius Dan Plaveti.

Potrivit acestuia, aceleasi scrisori le-au primit si Republica Ceha, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Lituania, Olanda, Slovacia.

Comisia Europeana (CE) a lansat joi procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza unor posibile incalcari ale legislatiei europene privind pietele interne de electricitate si gaze naturale, se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia anunta ca s-a concentrat in special pe reglementarile ce sustin concurenta in interesul consumatorilor.

CE a remarcat ca Operatorul Sistemului de Distributie pentru electricitate si cel pentru gaze naturale nu publica toate informatiile cerute de reglementarile europene, mai ales in cea ce priveste capacitatea disponibila.

Concurenta pe piata energetica poate avea loc doar daca granitele nationale nu constitue bariere pentru actorii de pe piata europeana, afirma Comisia.

Din acest motiv, publicarea informatiilor legate de capacitate nu este suficienta, fiind necesara si optimizarea capacitatii retelei, lucru ce poate fi realizat printr-o mai buna alocare a capacitatii existente intr-un mod transparent, reiese din comunicatul Comisiei.

In ceea ce priveste preturile reglementate, in Romania, autoritatea nationala de reglementare aproba aceste preturi pentru electricitate si gaze, ce nu sunt destinate gospodariilor.

Directivele CE pentru Gaze si Electricitate cer statelor membre sa se asigure ca activitatile de pe piata de electricitate sunt facute fara a incalca competitivitatea de pe aceasta piata.

Aceasta inseamna ca preturile reglementate pentru consumatorii finali ce nu sunt persoane fizice nu sunt permise. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rapoarte, # ANRE, # CE, # infringement , #Romania