Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii de la ZEW au imbunatatit prognoza privind economia Romaniei

Analistii de la ZEW au imbunatatit prognoza privind economia Romaniei

Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in martie, iar Romania a urcat fata de februarie o pozitie, pe locul al treilea, intre statele Europei Centrale si de Est in aceasta privinta, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, relateaza Mediafax.

Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari pentru Romania pe o perioada de sase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte.

O crestere mai mare a inregistrat in martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Inaintea Romaniei s-au situat Ungaria si Croatia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia si Turcia au obtinut evaluari mai slabe.


In februarie primele trei pozitii au fost ocupate de Croatia, Cehia si Polonia. Pentru Europa Centrala si de Est, perspectivele economice s-au inrautatit, indicele pentru regiune inregistrand un declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, in principal din cauza evaluarilor mai slabe privind Polonia si Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.


Dezastrul din Japonia nu a avut influenta asupra perceptiei analistilor privind situatia economica din Europa Centrala si de Est, noteaza ZEW.


Dupa perceptia situatiei economice actuale, Romania se situeaza pe penultimul loc in regiune, la fel ca in februarie, cu un indice de -29,6 puncte, in pofida unei imbunatatiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluata mai slab.


Croatia este al treilea stat pentru care indicele perceptiei expertilor financiari este negativ (-14,4 puncte), in timp ce restul beneficiaza de aprecieri pozitive. 


Europa Centrala si de Est a consemnat o inrautatire a indicelui situatiei economice curente de 16,1 puncte, la 2,3 puncte.


Asteptarile privind evolutia bursei de la Bucuresti in urmatoarele sase luni s-au imbunatatit, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, avansand de peste doua ori, de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.


Indicatorul privind evolutia indicelui NTX pentru regiunea Europei Centrale si de Est a crescut cu noua puncte, la 48,4 puncte. Perspectivele tuturor celor sapte burse din regiune analizate in martie au consemnat evolutii pozitive, cele mai bune asteptari existand pentru Croatia (58 puncte), iar cele mai slabe pentru Slovacia (25,7 puncte).


Perspectivele la sase luni ale leului in raport cu euro s-au imbunatatit, indicele calculat in functie de estimarile analistilor financiari inclusi in sondaj avansand cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Asteptari mai bune exista pentru kuna croata si zlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana ceha, forintul ungar si lira turceasca.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1119 ori
Citeste mai multe despreanalisti economia romaniei economie zew