Americanii cauta submarinele rusesti la Constanta. Urmeaza exercitii NATO ingrijoratoare pentru Moscova

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:11
7656 citiri
Americanii cauta submarinele rusesti la Constanta. Urmeaza exercitii NATO ingrijoratoare pentru Moscova
Foto: Wikimedia

Flota marinei americane pentru Europa si Africa va derula in Marea Neagra un exercitiu comun cu armata Romaniei pentru depistarea submarinelor rusesti.

"Imbunatatirea constanta a capacitatilor de reactie impotriva submarinelor impreuna cu aliati NATO precum Romania este o prioritate pentru noi", a anuntat ofiter comandant al Flotei Operationale 67, capitanul Bryan Durkee, citat de agentia Sputnik.

Americanii au deplasat la Constanta aeronava de supraveghere P-3C Orion pentru a lua parte la misiunile incluse in cadrul exercitiului care se va desfasura in doua etape: marti, 13 octombrie, si joi, 15 octombrie.

Romania, membru NATO inca din 2004, a devenit un motiv de ingrijoare pentru Moscova dupa ce armata americana a decis sa instaleze pe teritoriul tarii scutul antiracheta de la Deveselu, vazut de expertii militari rusi drept o amenintare.

In replica, Rusia a ales sa repozitioneze cateva submarine din Flota Nordului in zona Marii Negre.

"Luna trecuta, prima racheta de croaziera Caliber a fost instalata pe un submarin diesel-electric Kilo mutat din Flota Nordica in cea a Marii Negre, pozitionandu-se spre jumatatea estica a Europei", a anuntat amiralul american Mark Ferguson.

Aceasta este prima din cele sase rachete Caliber pe care Rusia vrea sa le aduca pe navele in Flota Marii Negre.

"Folosirea aeronavei P-3C Orion in cadrul exercitiilor desfasurate in Marea Neagra cu aliatii nostri si alti parteneri este o dovada solida a implicarii noastre in aceste antrenamente", a punctat capitanul Durkee.

Exercitiul se va desfasura cu aparate de zbor dedicate misiunilor de recunoastere, supraveghere si anihilare a submarinelor inamice, P-3C Orion fiind una dintre cele mai performante aeronave din dotarea armatei americane.

#exercitii comune Romania SUA, #misiuni patrulare Marea Neagra, #avion anti submarin, #submarine rusesti Marea Neagra , #Romania