Almunia "are incredere" ca transa CE de 1 miliard euro va fi transferata Romaniei cat mai curand

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 15:47
1110 citiri
Almunia "are incredere" ca transa CE de 1 miliard euro va fi transferata Romaniei cat mai curand

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a spus miercuri ca "are incredere" ca urmatoarea transa din imprumutul CE pentru Romania, de 1 miliard euro, va fi transferata "cat mai curand", atat timp cat conditia cheie - adoptarea bugetului pe 2010 - a fost indeplinita.

"Am incredere in posibilitatea transferarii cat mai curand, de catre Comisia Europeana, a celei de a doua transe de imprumut, in valoare de 1 miliard euro, transa amanata doar de intarzierile inregistrate in adoptarea bugetului pentru anul 2010", a declarat Almunia, intr-un comunicat publicat de Comisia Europeana.

Din acordul Romaniei de finantare externa de 20 miliarde euro, CE contribuie cu 5 miliarde euro, din care a livrat deja anul trecut prima transa, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Comisarul european subliniaza ca relansarea economica este asteptata atat in UE cat si in Romania in acest an, dar avertizeaza ca "eforturile nu trebuie oprite, in special in ce priveste deficitul bugetar, pentru a asigura pe viitor o activitate economica puternica si durabila".

De asemenea, Almunia a tinut sa felicite "autoritatile si poporul roman pentru eforturile lor de limitare a deteriorarii deficitului bugetar si de conservare a stabilitatii macro-economice in timpul acestei crize globale".

In acelasi comunicat se spune ca, "din punctul de vedere al Comisiei, principalul obiectiv al misiunii a fost evaluarea indeplinirii conditionalitatilor atasate programului de sprijin al balantei de plati convenit cu Uniunea Europeana in mai 2009, in particular pentru eliberarea transei a doua de 1 miliard euro" si ca misiunea CE la Bucuresti "a concluzionat in mod provizoriu ca programul este pe drumul cel bun, iar conditiile atasate pentru eliberarea celei de a doua transe a asistentei financiare UE sunt indeplinite in mare masura".

Anterior, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti, reprezentanta Comisiei, Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate in ECFIN, a declarat ca CE analizeaza posibilitatea de a permite Romaniei corectia mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), respectiv in 2012 in loc de 2011.

"Romania trebuie sa trimita Comisiei programul de convergenta, prin care sa se angajeze la corectia deficitului. Vom examina situatia, am inceput deja discutiile, in care avem in vedere si inrautatirea conditiilor economice din 2009. Vrem sa dam mai mult timp, posibil sa permitem ajustarea deficitului sub 3% din PIB in 2012, in loc de 2011. Aceasta propunere trebuie discutata, nu a fost inca luata o decizie", a spus ea.

Prin programul de aderare la euro deja asumat, cu adoptarea efectiva a monedei europene de la 1 ianuarie 2015, Romania trebuie sa reduca deficitul catre plafonul impus tarilor din zona euro, respectiv sub 3% din PIB.

 

#almunia, # deficit, # eliberare transa, # conditii, # ce , #Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați