Al-Jazeera descopera Romania

Luni, 16 Mai 2005, ora 01:03
1238 citiri

La 48 de zile de la rapirea jurnalistilor romani in Irak, Al-Jazeera isi indreapta din nou atentia asupra Romaniei si asupra ziaristilor nostri tinuti ostatici.O echipa a televiziunii quatariote a sosit in tara pentru a vorbi cu familiile ziaristilor, iar reportajele lor vor fi difuzate in curand pe postul Al-Jazeera.

Programul echipei de la Al-Jazeera este foarte incarcat, dar nimeni nu vrea sa dea amanunte. Echipa este formata din reporterul Samir Hassan si operatorul Samir Edrisovici, ambii corespondenti permanenti ai televiziunii quatariote in Bosnia. Ei au sosit in Romania miercuri seara si se pare ca vor sta aici cam o saptamana. La sosire, cei doi au mers la televiziunea Prima TV, acolo unde lucreaza doi dintre jurnalistii luati ostatici, si apoi au luat legatura telefonic cu familiile celor rapiti. Reporterul si operatorul muncesc cam 16 ore pe zi. In tot acest timp, vor realiza mai multe reportaje despre familiile lui Marie-Jean Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, jurnalistii rapiti in Irak la 28 martie, materiale care vor fi difuzate in foarte scurt timp pe postul Al-Jazeera. Sambata dimineata la ora 11.00, echipa Al-Jazeera a ajuns acasa la familia lui Marie-Jean Ion, in Buzau.

Prima oara in Romania

Reporterul si operatorul au stat acolo o ora, timp in care au vorbit cu tatal, cu mama si cu sora ziaristei. "Este prima data cand Al-Jazeera este in Romania, scopul lor acolo este sa ajute familiile jurnalistilor rapiti in Irak, vor sa ofere serviciile lor pentru eliberarea jurnalistilor", a declarat pentru National TV Samir Hassan, reporterul de la Al-Jazeera. Senatorul Vasile Ion, tatal ziaristei, crede ca difuzarea reportajelor va influenta in bine soarta celor patru ostatici. "O dovada de extrem profesionalism din partea colegilor dumneavoastra de la Al Jazeera, care sambata au fost la Buzau pentru a cunoaste mai bine familia noastra, dovedind in acelasi timp si un spirit de solidaritate care ne-a miscat si care, prin modul in care a fost efectuat acest material, cred ca va conta atunci cand va fi dat pe postul pe care ei il reprezinta", a declarat Ion Vasile.Echipa de filmare este insotita de presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania, Fariz Allaqta, care spera ca difuzarea reportajelor sa ajute, pe cat se poate, la eliberarea celor trei ziaristi.

Un CNN al arabilor

Televiziunea quatariota Al-Jazeera (in araba "Insula") este considerata un adevarat CNN al arabilor si starneste numeroase controverse, fiind cunoscuta pentru relatiile pe care le are in mediile islamiste radicale. Si-a inceput emisia in 1996, dar pana in 2001,

la invazia americanilor in Afganistan, era un canal de stiri putin cunoscut. De atunci, a revolutionat media in lumea araba si si-a castigat o reputatie contestata de americani, dar apreciata de Orient. Al-Jazeera a devenit vestita si pentru difuzarea imaginilor care ii arata pe cetatenii straini rapiti in Irak sau cererile insurgentilor in schimbul eliberarii ostaticilor. Ce a socat cel mai mult au fost insa numeroasele casete care prezinta decapitarea unor ostatici, si pe care Al-Jazeera nu a ezitat sa le difuzeze. In prezent, audienta televiziunii quatariote ajunge la 35-40 de milioane de telespectatori.

Solidaritate europeana

Dupa mai bine de o saptamana in care autoritatile nu au dat nici un semn de viata, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care s-a aflat vineri la Sofia

la lucrarile Internationalei Liberale, a confirmat ca cei trei jurnalisti romani sunt in viata. El s-a aratat optimist si a spus ca se negociaza pe diferite canale eliberarea lor. Solidari cu ziaristii nostri si cu familiile lor s-au aratat astazi la Timisoara si seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, si baroneasa Emma Nicholson, care au spus, de asemenea, ca au incredere in negociatori si ca nu trebuie sa ne pierdem speranta.

Realitatea Romaneasca