Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AFP: Romania - Bruxelles-ul retrage amenintarea cu reducerea asistentei agricole

AFP: Romania - Bruxelles-ul retrage amenintarea cu reducerea asistentei agricole

AFP (Franta) - Comisia Europeana a indicat, marti, ca isi va retrage amenintarea cu reducerea asistentei sale agricole pentru Romania, din motivul "progreselor indeplinite" de Bucuresti in instituirea controalelor asupra cheltuielilor sale agricole.

Din octombrie, Bruxelles-ul ameninta Romania cu astfel de sanctiuni in special din motivul "insuficientelor grave" ale sistemului roman de gestiune si de control al asistentei pentru agricultori.

In noiembrie, in pofida primelor "progrese", Comisia reiterase aceasta amenintare subliniind "lacunele majore" din programul menit a verifica corectitudinea platilor agricole.

Comisia a indicat, marti, ca un nou raport al biroului de experti independenti Deloitte conchide ca acest soft nu mai prezinta "deficiente majore" si ca "declansarea mecanismului de salvgardare nu mai este in consecinta justificata".
Ea a reliefat insa ca "totusi nu totul este solutionat" si si-a rezervat posibilitatea de a recurge "in orice moment" la acest mecanism de salvgardare.

Felicitand Bucurestiul, comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel a estimat ca amenintarea cu activarea clauzei de salvgardare a "contribuit neindoielnic la incitarea Romaniei sa corijeze situatia".

"Ramanem foarte vigilenti in controlul nostru asupra platilor agricole in Romania si in Bulgaria. Asa cum este de altfel cazul cu toate celelalte state membre, nu vom ezita sa cerem rambursarea banilor cheltuiti nejustificat", a avertizat ea.
Problemele de control asupra asistentei agricole fac parte, impreuna cu lupta impotriva coruptiei si securitatea alimentara, din domeniile in care Romania este strict supravegheata de catre Comisie, de la intrarea sa in UE la 1 ianuarie anul trecut.
Tratatul de aderare a Romaniei la UE permite Bruxelles-ului sa activeze acest mecanism de salvgardare timp de trei ani de la aderare, adica pana la 1 ianuarie 2010.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 946 ori