Afaceristii italieni, inca interesati de Romania

Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:45
1619 citiri
Afaceristii italieni, inca interesati de Romania

Comunitatea oamenilor de afaceri italieni s-a intalnit saptamana trecuta, la Roma, pentru a discuta situatia economica actuala si perspectivele de investitii in Romania. La seminar au patricipat participat Ministrul Roman al Economiei, Adriean Videanu, ambasadorul Italiei in Romania, Mario Cospito si Subsecretarul de Stat Italian pentru Comert Exterior, Adolfo Urso.

25.000 de companii italiene desfasoara activitati comerciale in Romania, in toate domeniile, dublu fata de cel al relatiilor cu Japonia si triplu fata de cel cu India, asa cum a declarat Cesare Trevisani, vicepresedinte Confindustria.
 
“Cercetarile arata faptul ca in urmatorii 12 ani piata romaneasca se va dubla, avand astazi un potential de cel putin trei ori mai mare decat cel al pietei italiene”, a explicat Giovanni Ravasio, Director General pentru Afaceri Economice si Financiare la Comisia Europeana. Ravasio a semnalat, de asemenea, faptul ca infrastructura si cercetarea reprezinta puctele slabe unde cele doua parti trebuie sa isi concentreze eforturile.

Ministrul Adriean Videanu a pus accentul pe cresterea de care se va bucura in viitorul apropiat economia romaneasca, incurajata de utilizarea fondurilor comunitare. Ministrul Economiei a mai afirmat ca prezenta italiana va fi incurajata si prin formule inovative (taxarea 0 in cazul profitului reinvestit in cercetare tehnologica) si a dat asigurari ca nu va avea loc o crestere a presiunii fiscale.

Lucrarile au fost incheiate de presedintele Unimpresa Romania, Stefano Albarosa, care a anuntat ca se vor intensifica eforturile pentru crearea Institutului pentru relatiile italo-romane (ITRO) care sa reprezinte expresia societatii civile italiene si romanesti in toate dimensiunile sale (institu?ii, cultura si arta, zona academica si de cercetare, mass media si lumea afacerilor).

Sinteza evaluarii lui Stefano Albarosa a fost ca exista spatii ample de crestere si de a transfera "il made in Italy" in Romania. "Depinde de noi toti. Criza trebuie depasita prin curajul alegerilor noastre si nu prin imobilitatea generata de teama”.

De Gabriela Garjoaba

#albarosa, #italia, #romania, #videanu , #Romania