Aderarea Romaniei la Schengen, pericol pentru securitatea europeana?

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:38
1470 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, pericol pentru securitatea europeana?

O aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei, a apreciat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, potrivit Mediafax.

"Daca baza de date (...) a spatiului Schengen cade in mainile crimei organizate internationale, se sterge toata securitatea interna europeana", a declarat el in cursul unei conferinte de presa la Helsinki, referindu-se la un fisier european folosit de politia de frontiera.

Wauquiez a reiterat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen este "prematura".

"Suntem intr-un sector in jurul Romaniei, Bulgariei si Greciei", unde se concentreaza "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea persoanelor si bunurilor in UE: imigratia ilegala, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii", a afirmat ministrul francez.

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene si Imigratiei, Astrid Thors, a declarat, la randul sau, ca Bulgaria si Romania au progresat, dar a adaugat ca cele doua tari mai au de luat "masuri concrete pentru consolidarea luptei impotriva criminalitatii si coruptiei".

Ungaria, care detine presedintia semestriala a UE, este favorabila aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, daca cele doua tari vor indeplini toate conditiile tehnice cerute.

Sansele Bucurestiului si Sofiei de a adera in martie 2011 s-au topit ca zapada la soare dupa reticentele exprimate de Franta si Germania, comenteaza AFP.

Intrarea unei tari in spatiul Schengen trebuie sa beneficieze de acordul tuturor celorlalti membri, iar reticentele Germaniei si Frantei au practic valoarea unui veto.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi ca Germania se opune pentru moment aderarii Romaniei si Bulgariei, cu ocazia unei deplasari in Ungaria. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare, #romania, #schengen, #bulgaria, #securitate , #Romania