Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea Romaniei, cu un sector agricol atat de mare, este un avantaj pentru UE

Aderarea Romaniei, cu un sector agricol atat de mare, este un avantaj pentru UE
Aderarea la Uniunea Europeana a unei tari cu un sector agricol atat de mare cum este Romania este in avantajul intregii Uniuni, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Dupa aderare, Romania va beneficia de toate masurile se sprijin financiar de care au beneficiat si vechile state membre, atat prin platile directe, cat si prin politica de dezvoltare regionala. Agricultorii romani vor beneficia dupa aderare de 740 milioane de euro in 2007, din care 440 de milioane plati directe.

Platile directe care sunt corelate cu suprafetele terenurilor vor fi acordate esalonat - incepand cu 25 la suta in primul an si vor creste pana vor ajunge la o cota egala cu cele acordate vechilor state membre.

Potrivit comisarului european, in domeniul agricol, Romania poate invata din experienta Poloniei, o tara comparabila ca suprafata cu Romania si cu o pondere mare a sectorului agricol, in mare parte ferme mici, precum si un segment mare al populatiei ocupat in agricultura.

"Daca observati acum situatia agricultorilor din Polonia, puteti constata ca s-au descurcat destul de bine dupa aderarea tarii lor la Uniunea Europeana. Chiar daca au avut ferme mici, au profitat de oportunitatile de investitii pentru a-si imbunatati capacitatea de respectare a normelor de calitate, in sectorul produselor lactate, de exemplu. De aceea, consider ca ar fi util sa impartasiti din experienta unei tari ca Polonia. Nu este nevoie sa inventam roata din nou", a explicat Mariann Fischer Boel.

Vinurile, branzeturile, produsele ecologice sunt cateva sugestii facute de dna Boel in privinta produselor destinte pietei europene, catre care se pot orienta fermierii romani. De asemenea, ea a evocat si promovarea agroturismului, printr-o politica adecvata de dezvoltare rurala.

"Am vazut multe locuri in Europa in care fermierii si-au imbunatatit propria locuinta, au decorat-o cu obiecte traditionale pentru a atrage turistii. Romania poate reprezenta o atractie pentru multi europeni care doresc sa cunoasca traditiile mediului rural".

Relatiile comerciale dintre Romania si Uniunea Europeana sunt, prin traditie, foarte stranse si sunt foarte convinsa ca aceste relatii vor fi consolidate dupa aderarea tarii Romaniei la forul comunitar, a adaugat oficialul european.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 860 ori