Acuzatii grave la CEDO: Romania a luat 18 milioane de dolari pentru a gazdui inchisori secrete ale CIA

Joi, 30 Iunie 2016, ora 11:04
4488 citiri
Acuzatii grave la CEDO: Romania a luat 18 milioane de dolari pentru a gazdui inchisori secrete ale CIA
Foto: Wikimedia

Avocata unui saudit inchis de americani la Guantanamo sustine ca Romania ar fi primit 18 milioane de dolari de la CIA pentru a gazdui inchisori secrete si ilegale, iar clientul sau a fost inchis si torturat intr-un astfel de centru din Bucuresti.

Afacerea s-ar fi derulat in perioada 2003-2005, a declarat avocata Amrit Singh, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Potrivit acestuia, totul s-ar fi petrecut cu stirea autoritatilor din cele doua tari, lucru negat pana acum de oficialii de la Bucuresti si Washington, informeaza ABC News.

Reprezentantul guvernului roman, Catrinel Brumar, a replicat ca trebuie aduse dovezi, nu doar indicii si speculatii, pentru a discuta despre implicarea statului in aceasta chestiune, dar a mentionat ca o investigatie interna este in desfasurare in acest moment la Bucuresti.

Judecatorii curtii au anuntat ca vor decide in cateva luni daca Romania a acceptat in cunostinta de cauza gazduirea unor inchisori secrete ale CIA, in care prizonierii ar fi fost retinuti si torturati pentru a marturisi legaturile lor cu gruparea terorista Al-Qaida.

Singh sustine ca, in perioada detentiei din Romania, clientul sau, Abd al-Rahim Al Nashiri, a fost supus unor procedee de tortura care au inclus imobilizarea, privarea de somn, expunerea la zgomote si lumini de intensitate mare si hranirea fortata pe cale rectala, in momentul in care a incercat sa protesteze prin greva foamei. Totul s-ar fi intamplat intr-o inchisoare secreta din Bucuresti.

In acest moment, Al Nashiri, un cetatean saudit suspectat in continuare de legaturi cu retelele teroriste din Orientul Mijlociu, se afla incarcerat la controversata inchisoare americana Guantanamo.

In perioada la care se refera avocata lui Al Nashiri, 2003-2005, Romania si-a reafirmat statutul de aliat al Statelor Unite, fiind si acceptata in NATO in cursul anului 2004, scrie presa internationala.

Un raport al Congresului American din 2014 a scos in evidenta metodele inumane de interogare a detinutilor suspectati de terorism si modul in care procedurile au fost tinute deoparte de ochii publicului american, dar nu mentioneaza in mod explicit existenta unor inchisori CIA in Romania.

Amnesty International saluta insa dezvaluirile facute de avocatul lui Nashiri si afirma ca acestea reprezinta "o piatra de hotar" in depistarea incalcariilor drepturilor omului de catre agentia de informatii a Statelor Unite.

#inchisori CIA Romania, #curtea europeana a drepturilor omului, #justitie internationala, #tortura CIA, #suspecti terorism , #Romania