83% dintre romani spun ca traiesc mai greu decat in 2008

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 14:13
815 citiri
83% dintre romani spun ca traiesc mai greu decat in 2008

Aproape doua treimi dintre romani considera ca situatia financiara li s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, in timp ce 22% spun ca s-au imprumutat pentru a se putea descurca, potrivit Barometrului de Incredere a Consumatorului realizat lunar de GfK, informeaza NewsIn.

Daca in urma cu un an o treime dintre romani spunea ca situatia financiara arata mai bine comparativ cu anul precedent, in octombrie 2009 doar 9% mai afirmau acest lucru.

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in ceea ce priveste speranta ca nivelul de trai se va imbunatati.

In ceea ce priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar sunt mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarand ca se asteapta la o agravare a situatiei.

Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni, iar in ceea ce priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestea vor creste intr-un ritm mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).

Peste 82% dintre romani cred ca in urmatoarele 12 luni va creste somajul. Destul de ingrijorati de acest subiect se arata si bulgarii, 74% dintre ei declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de doar o treime din populatie, iar in Bulgaria acest segment atinge 52%, insa ramane sub cel inregistrat in Romania.

Referitor la perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti (fata de 29% in octombrie 2008).

Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte.

Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.

22% dintre romani spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.

#financiara, #imprumuturi, #preturi, #situatie, #somaj , #Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa