Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

76% din romani nu isi permit o saptamana de vacanta, 19% nu-si permit o masa cu carne

76% din romani nu isi permit o saptamana de vacanta, 19% nu-si permit o masa cu carne

Un studiu UE privind starea sociala in anul 2008 arata ca 76% din romani nu isi permit o saptamana de vacanta in alta parte decat acasa, 49% nu isi permit o masina personala, in timp ce 19% nu isi permit o masa cu carne, pui sau peste o data la doua zile.


Studiul realizat de UE si publicat luni ia in calcul doi indicatori: riscul de saracie si rata de privatiuni materiale, precizeaza Mediafax. 


Astfel, studiul a identificat in Romaniadar si in Bulgaria, Ungaria si Letoniacel mai ridicat nivel de lipsuri materiale.


Nivelul lipsurilor materiale este, potrivit studiului, un indicator care il completeaza pe cel al riscului de saracie si care calculeaza excluderea sociala in termeni absoluti.


In anul 2008, 17% din populatia UE 27 era expusa privatiunilor materiale, cele mai crescute rate inregistrandu-se in Bulgaria (51%), Romania (50%), Ungaria (37%) si Letonia (35%).


Cele mai scazute rate s-au inregistrat in Luxembourg (4%), Olanda si Suedia (5%).


La nivelul UE, 37% din populatie nu isi permitea, in 2008, o saptamana de vacanta pe care sa o petreaca intr-un alt loc decat acasa.


In Romania, 76% din cetateni nu isi permiteau in 2008 o astfel de vacanta, in timp ce in Danemarca doar 10% din cetateni nu isi puteau permite aceasta vacanta.


Pe de alta parte, la nivelul UE 27, 10% din populatie nu si-a permis, in 2008, sa isi mentina locuinta suficient de bine incalzita.


In Romania un sfert din populatie s-a confruntat cu aceasta problema, procentul fiind insa mai mic comparativ cu Portugalia (35%), Bulgaria (34%) si Cipru (29%).


In schimb, in Suedia, Estonia si Luxembourg doar 1% din populatie nu si-a permis in 2008, din cauza lipsurilor materiale, sa-si tina locuinta suficient de bine incalzita.


Studiul UE arata de asemenea ca 9% din cetatenii UE nu si-au permis sa consume o masa cu carne, pui, peste sau echivalent vegetal o data la doua zile.


In Romania, 19% dintre cetateni nu si-au permis acest lucru, procente mai crescute inregistrandu-se in Bulgaria (30%), Letonia (23%), Ungaria (26%), 21% in Polonia si 29% in Slovacia.


Pe de alta parte, la nivelul UE, romanii sunt printre cei care isi permit in cea mai mica masura sa detina un autoturism proprietate personala.


Astfel, in timp ce la nivelul UE 27, 9% din populatie nu si-a permis, in 2008, o masina personala, in Romania procentul acestora era de 49%.


Pe locul al doilea in clasamentul celor care nu isi permiteau un autoturism personal s-au aflat bulgarii (28%), urmati de letoni (24%) si de ungari (20%).


Potrivit studiului citat, in anul 2008, 17% din populatia celor 27 de state UE era expusa riscului de saracie.


Cele mai crescute rate ale riscului de saracie s-au inregistrat in 2008 in Letonia (26%), Romania (23%), Bulgaria (21%), Grecia, Spania si Lituania (20% in fiecare dintre aceste state).


Cel mai redus risc de saracie s-a inregistrat in Cehia (9%), Olanda si Slovacia (11%), Danemarca, Ungaria, Austria, Slovenia si Suedia (12%).


Studiul realizat de UE indica totodata faptul ca unul din cinci copii este supus riscului saraciei in UE.


Astfel, in 20 dintre cele 27 de state membre UE, copiii erau mai expusi riscului de saracie decat restul populatiei.


Potrivit studiului, in 2008 rata tinerilor de pana la 17 ani supusi riscului de saracie era de 20% la nivelul UE.


Cel mai crescut nivel s-a inregistrat in Romania, unde 33% din tinerii cu varste de pana la 17 ani sunt supusi acestui risc.


Romania este urmata in acest clasament de Bulgaria (26%), Italia si Letonia (25%). Cel mai mic risc de saracie pentru tinerii cu varste de pana la 17 ani se inregistreaza in Danemarca (9%), Slovenia si Finlanda (12%).


Persoanele varstnice se confrunta de asemenea cu un risc sporit de saracie comparativ cu restul populatiei, potrivit studiului citat.


Astfel, in 2008 riscul de saracie pentru persoanele cu varste de peste 65 de ani a fost de 19% la nivelul UE.


Cele mai mari rate de risc pentru aceasta categorie de populatie s-au inregistrat in Letonia (51%), Cipru (49%), Estonia (39%) si Bulgaria (34%).


Cel mai scazut nivel de risc pentru persoanele cu varsta trecuta de 65 de ani s-a inregistrat in Ungaria (4%), Luxembourg (5%) si Cehia (7%).


Studiul a aratat de asemenea ca incadrarea in munca reduce semnificativ riscul de saracie.


Astfel , la nivelul UE27, rata de risc de saracie in randul populatiei incadrate in munca a fost de 8%, cu valori variind la nivelul statelor membre de la 4% in Cehia la 17% in Romania.


Studiul noteaza ca, incepand din anul 2005, rata celor care sunt expusi riscului de saracie a fost constanta intre 16 si 17%. 


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1230 ori