Taierile din Portugalia, declarate neconstitutionale

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:31
1270 citiri
Taierile din Portugalia, declarate neconstitutionale

Suprimarea celui de al 13-lea si al 14-lea salariu ale functionarilor si pensiilor portughezilor, o masura de austeritate a acestui stat aflat sub asistenta financiara internationala, a fost declarata anticonstitutionala de catre Curtea Constitutionala joi, relateaza AFP.

Aceste taieri constituie o "incalcare a principiului egalitatii", inscris in Constitutia portugheza, intrucat ele impun functionarilor si pensionarilor "un sacrificiu suplimentar, fara un echivalent pentru toti cetatenii", a anuntat Curtea Constitutionala intr-un comunicat publicat joi seara.

Tribunalul, sesizat in ianuarie de deputati din cadrul opozitiei de stanga, a decis insa ca aceasta masura sa ramana in vigoare pentru anul in curs, deoarece "consecintele acestei declaratii de neconstitutionalitate ar putea pune in discutie respectarea obiectivelor deficitului public".

In schimbul unui imprumut de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011 de Uniunea Europeana si FMI, Portugalia s-a angajat sa reduca deficitul la 4,5 la suta din PIB in acest an si la trei la suta in 2013.

In acest sens, Guvernul de centru-dreapta a adoptat un plan de economii drastice care prevedea suprimarea celor de al 13-lea si al 14-lea salariu acordat functionarilor si pensionarilor care castiga peste 1.000 de euro pe luna in 2012, 2013 si 2014.

Dupa ce anul trecut a inregistrat un deficit public de 4,2 la suta din PIB, mai bun decat obiectivul de 5,9 la suta, dar obtinut in urma unor incasari exceptionale, acest dezechilibru a crescut la 7,86 la suta in primul trimestru al lui 2012.

"Guvernul isi reafirma angajamentul fata de (respectarea) programului (de ajutor international) si obiectivelor sale, dar nu ignora ca exista numeroase dificultati", a declarat premierul Pedro Passos Coelho.

#Porugalia taieri salarii, #Portugalia taieri pensii, #salarii pensii Portugalia , #Portugalia