Reformele din Portugalia, pe drumul bun, dar riscurile se mentin

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 21:26
1157 citiri
Reformele din Portugalia, pe drumul bun, dar riscurile se mentin

Reformele asumate de Portugalia in programul de ajutor financiar din partea troicii formate din UE, BCE si FMI sunt pe drumul bun, in pofida persistentei riscurilor si dificultatilor, dar creditorii se tem ca tara ar putea fi nevoita sa ceara ajutor suplimentar, in cazul unor situatii neprevazute.

"In general, programul este pe drumul cel bun, dar se mentin riscuri si provocari importante", se arata intr-un raport al Comisiei Europene referitor la cea mai recenta evaluare efectuata de troica, in februarie.

Reformele, aplicate in schimbul unui imprumut de 78 de miliarde de euro aprobat in mai 2011, au dus la intrarea tarii in recesiune si, potrivit unor analisti, Portugalia ar putea fi nevoita sa solicite sprijin suplimentar.

"Pentru moment, estimam ca programul va permite Portugaliei sa revina pe pietele financiare in 2013", a afirmat Peter Weiss, director adjunct al misiunii CE in Portugalia, in timpul unei conferinte de presa la Bruxelles.

El a aratat ca programul de reforma este foarte ambitios, iar guvernul nu ar putea face mai mult.

"Daca rezultatele bune vor continua, nu exista motive sa credem ca programul de ajutor nu va fi suficient", a adaugat Weiss.

El a avertizat insa ca elemente care nu depind de guvernul portughez ar putea conduce la o situatie neprevazuta.

"Mediul european, ajustarile efectuate de guvernele europene joaca un rol important in contextul generar", a precizat oficialul european.

Portugalia va testa miercuri piata financiara cu o emisiune de obligatiuni pe termen de 18 luni, cea mai lunga maturitate a unui imprumut, dupa solicitarea de sprijin international.

Creditorii Portugaliei au subliniat pe de alta parte agravarea considerabila a conjuncturii economice din Portugalia, inclusiv a ratei somajului, care ar putea ajunge pana la sfarsitul acestui an la 15%, potrivit estimarilor guvernului.

Potrivit troicii, economia Portugaliei se va contracta in acest an cu 3,25% din PIB, peste previziunea anterioara de 3%.

Guvernul a reusit anul trecut sa reduca deficitul bugetar la 4,2% din PIB, fata de tinta oficiala de 5,9%, iar pentru 2012 obiectivul este de 4,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforme Portugalia, #CE Portugalia, #program reforma Portugalia, #criza portugalia , #Portugalia