Portughezii, dispusi sa plece in afara tarii pentru a scapa de criza

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 15:16
2495 citiri
Portughezii, dispusi sa plece in afara tarii pentru a scapa de criza

Locuitorii din Portugalia sunt pregatiti sa plece in afara tarii, confruntandu-se cu probleme financiare importante in tara lor. Recesiunea din Portugalia si somajul record de 15,5% prognozat in acest an afecteaza standardul de viata al locuitorilor acestei tari.

Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), pana la sfarsitul anului circa 70.000 de portughezi vor pleca din tara lor, constransa ca in schimbul asistentei financiare externe sa recurga la o austeritate severa ce creeaza probleme multor familii.

"Franta, Elvetia, Luxemburg: sunt gata sa plec in oricare dintre aceste state unde se vorbeste limba franceza!", marturiseste unui corespondent AFP Octavio Tavares, un electrician din Lisabona aflat de sapte luni in somaj.

"Am aplicat pentru mai multe posturi in domeniile distributiei, telecomunicatiilor... Dar raspunsul este mereu acelasi: mi se cere sa astept", mai afirma acest portughez in varsta de 39 de ani.

"Trebuie sa platesc o chirie de 350 de euro, dar ajutorul meu de somaj este de numai 400 de euro. Mai trebuie sa si mancam si supravietuim greu cu cei 300 de euro ai sotiei mele, care este femeie de serviciu", descrie el situatia in care se afla.

La ora actuala, portughezii nu sunt atrasi doar de destinatiile traditionale din anii 1960, si anume tarile din nordul Europei. Ei se indreapta acum si spre fostele colonii, precum Angola si Brazilia, state in plin avant economic.

Brazilia atrage in prezent lucratori calificati, in special tinerii aflati in cautarea unui prim loc de munca. Neavand nevoie de viza pentru sejururile pe termen scurt, de multe ori ei isi clarifica statutul legal dupa ce au ajuns acolo si au semnat un contract. Marea majoritate a celor care aleg Angola au deja un contract de munca semnat inainte de plecare, ceea ce le faciliteaza obtinerea vizei, ei vizand sectoare diverse, cum ar fi domeniul financiar, noile tehnologii si chiar constructiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Portugalia somaj, #Portugalia recesiune, #Portugalia emigrare , #Portugalia