Portugalia in criza, noul Eldorado al pensionarilor europeni

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 17:20
1718 citiri
Portugalia in criza, noul Eldorado al pensionarilor europeni

Portugalia, impotmolita in criza, suscita interesul unui numar tot mai mare de pensionari europeni in cautarea unei vieti usoare, atrasi de scutiri fiscale generoase si preturi imobiliare in scadere puternica.

"Multi englezi, germani si scandinavi, in cautare de soare, traiesc deja in Portugalia, iar numarul francezilor este in crestere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, presedintele Camerei de comert si industrie franco-portugheza.

Pentru a atrage mai multi straini, guvernul portughez a redus povara fiscala astfel ca de la inceputul acestui an toti pensionarii europeni din sectorul privat care se instaleaza pentru prima oara in Portugalia sunt scutiti de impozitele pe pensii percepute in tarile de origine.

"Masurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigentelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde si ideea de a apela la strainatate pentru relansarea activitatilor", a spus Vinhas Pereira.

Facilitatile fiscale acordate strainilor nu au provocat nemultumire in tara unde autoritatile au declarat razboi fraudei fiscale si au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru cresterea incasarilor bugetare.

Erwin Mohr, vicepresedinte al asociatiei proprietarilor straini din Portugalia, stabilit in Portimao (Algarve) acum 19 ani "pentru scapa de zapada din Germania", crede ca tara este pe cale sa devina Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari.

"Un cuplu de pensionari germani instalat in Portugalia cheltuieste usor 1.500-2.000 de euro pe luna, ceea ce compenseaza lipsa castigului pentru fiscul portughez. Fara pensionari, economia din Algarve s-ar prabusi", a spus Mihr.

Pereira a aratat ca la sfarsitul lui 2011 Institutul National de Statistica a inregistrat 735.000 de locuinte goale in Portugalia. El a adaugat insa ca spre deosebire de Spania in Portugalia nu s-a format o bula imobiliara si nu exista orase fantoma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Portugalia criza, #portugalia pensionari criza , #Portugalia