Portugalia avertizeaza ca va bloca prin veto bugetul UE

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:00
1321 citiri
Portugalia avertizeaza ca va bloca prin veto bugetul UE

Portugalia se alatura tarilor care ameninta cu utilizare dreptului de veto in cazul in care propunerea inaintata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu va fi revizuita.

Portugalia se alatura astfel tarilor din sudul Europei ce resping propunerea lui Van Rompuy (Spania, Franta si Italia), ce prevede reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune, destinate celor mai sarace regiuni din UE, si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru politica agricola comuna (PAC), transmite agentia EFE, preluat de Agerpres.

"Suntem dispusi sa mergem pana unde va fi necesar pentru a impiedica aprobarea unei astfel de propuneri", a spus primul ministru in fata parlamentului de la Lisabona. El a subliniat ca adoptarea propunerii presedintelui Consiliului European "va afecta competitivitatea tarilor care depun mari eforturi pentru a-si reveni" economic.

Premierul Passos Coelho a precizat totusi ca este dispus sa negocieze la summitul european de pe 22-23 noiembrie si ca va da dovada de "flexibilitate", data fiind importanta unui acord pe aceasta tema.

El a admis ca bugetul UE pentru perioada 2014-2020 are nevoie de "o reducere a volumului finantarii", dar si-a exprimat speranta ca vor fi evitate taierile "excesive" la anumite capitole care afecteaza in mod special Portugalia.

Vointa sa de a accepta o reducere a bugetului global european i-a atras critici din partea opozitiei, care l-a acuzat ca merge la Bruxelles acceptand aceasta idee ca punct de plecare in discutii.

Portugalia trece prin cea mai grava criza economica din istoria sa recenta si a fost nevoita, anul trecut in luna iunie, sa convina un plan de salvare cu UE si FMI, constand dintr-un imprumut in valoare de 78 de miliarde de euro.

#veto Portugalia, #utilizare veto Portugalia, #Portugalia buget UE , #Portugalia