Parlamentul portughez a aprobat noi masuri de austeritate

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:47
1044 citiri
Parlamentul portughez a aprobat noi masuri de austeritate
Sursa foto: Ftadviser.com

Parlamentul portughez a aprobat vineri o rectificare bugetara ce presupune noi masuri de austeritate, pentru a le compensa pe cele respinse in aprilie de Curtea Constitutionala si a permite astfel respectarea obiectivelor bugetare stabilite de creditorii internationali ai tarii.

Bugetul a fost aprobat fara probleme datorita majoritatii confortabile de care dispune coalitia de centru-dreapta in parlament, cu toate ca Partidul Socialist (PS), principala forta a opozitiei, si extrema stanga au votat impotriva, relateaza AFP.

"Acest buget rectificat implica masuri care ne vor permite sa respectam obiectivul de a reduce deficitul public la 5,5% din PIB pana la sfarsitul anului", a subliniat ministrul de finante Vitor Gaspar.

La inceputul lui aprilie, Curtea Constitutionala a Portugaliei a respins mai multe masuri de austeritate cuprinse in bugetul pe 2013, caracterizat printr-o crestere generalizata a impozitelor, apreciind, intre altele, ca acesta ii discrimineaza pe functionari si pe pensionari intrucat suprima cel de-al 14-lea salariu, respectiv a 14-a pensie. Prin urmare, guvernul a anuntat noi masuri de austeritate ce se regasesc in actuala rectificare bugetara.

Astfel, bugetele tuturor ministerelor vor fi diminuate, programul de lucru al functionarilor va creste de la 35 la 40 de ore pe saptamana si vor fi majoritate contributiile sociale. Guvernul vizeaza totodata reducerea a 30.000 de posturi din cele 700.000 asigurate pana acum functionarilor de stat.

Somaj record, in ciuda revenirii pe pietele de obligatiuni

In raspuns la criticile opozitiei, Vitor Gaspar a afirmat ca punerea in aplicare a programului de asistenta internationala acordat Portugaliei acum doi ani "nu a fost un esec", ci chiar "a permis revenirea pe piete cu mult mai devreme decat se prevedea".

Bancile portugheze au revenit anul trecut pe pietele de obligatiuni, pentru prima data de cand tara a solicitat asistenta financiara, iar la 7 mai Portugalia a emis prima sa emisiune de obligatiuni pe zece ani, desi la randamente mai scazute decat inainte de 2011.

In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, aceasta tara a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.

Noile masuri de austeritate au accentuat nemultumirea sociala, iar principalele doua sindicate din tara, CGTP, apropiat de Partidul Comunist, si UGT, apropiat de PS, au facut apel la o greva generala pe 27 iunie, in conditiile in care austeritatea a agravat recesiunea si somajul in mult mai mare masura decat se prevedea. Potrivit prognozelor oficiale, in 2013 economia portugheza ar urma sa se contracte cu 2,3% iar rata somajului va ajunge la nivelul record de 18,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri austeritate Portugalia, #criza economica Portugalia, #somaj Portugalia, #crestere economica Portugalia , #Portugalia