Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

DIRIO ECONMICO: BCP vinde 2% din EDP pentru a-si spori fondurile

DIRIO ECONMICO: BCP vinde 2% din EDP pentru a-si spori fondurile
DIRIO ECONMICO (Portugalia) - BCP va vinde participatia directa de 2% pe care o detine in cadrul EDP, masura destinata sa-i sporeasca cotele de capital.O sursa contactata de "Dirio Econmico" a precizat ca ordinul prevede vanzarea participatiei la bursa, nu unui anumit investitor, masura fiind evaluata la aproximativ 330 de milioane de euro, la actualele preturi de piata. Obiectivul vanzarii este, profitand de aprecierea titlurilor companiei de electricitate, sa se sporeasca cotele de capital si sa se apropie banca de telul stabilit in cadrul programului Millennium 2010, si anume de a se ajunge anul acesta la cel putin o cota 'core tier 1' de 6%. In prezent aceasta cifra se apropie de 5,5%, aceasta operatiune nefiind suficienta pentru atingerea imediata a acestui obiectiv de 6%.

Spre deosebire de ceea ce ieri a ajuns sa se afirme, vanzarea nu s-a datorat vreunei presiuni din partea Bancii Portugaliei, careia ii revine sarcina de a supraveghea echilibrul cotelor bancilor. "Nu exista si nici nu au existat probleme in privinta cotei de solvabilitate a BCP", a declarat pentru "Dirio Econmico" o sursa oficiala din cadrul Bancii Portugaliei.

Astfel, operatiunea este privita de BCP ca un pas suplimentar spre indeplinirea obiectivelor programului Millennium 2010, nu ca o solutie pentru rezolvarea vreunei probleme in ceea ce priveste cota de capital, care continua sa se situeze peste ceea ce este cerut din punct de vedere legal si sa fie "confortabile", dupa cum s-a exprimat sursa oficiala din cadrul bancii.

BCP nu mai are o participatie directa in cadrul EDP, insa isi pastreaza o pozitie indirecta de 2,4%, detinuta de catre fondul sau de pensii. Chiar si asa, nu numai ca nu este pus in cauza parteneriatul si raportul bun existent intre BCP si EDP, dar ramane deschisa posibilitatea ca banca sa poata achizitiona, pe termen mediu si in functie de conditiile pietei, o noua participatie directa.

Administratia BCP dezbate acuzatiile

Din cate a aflat "Dirio Econmico", consiliul de administratie al BCP a discutat marti acuzatiile al caror obiect il face banca, din partea lui Joe Berardo. Au fost analizate mai multe documente, fara sa se ajunga la vreo concluzie asupra modalitatii de tratate a acestui subiect. In cadrul administratiei, unii sustin ca banca ar trebui sa adopte o pozitie publica de aparare, viziune ce nu este, deocamdata, consensuala.

Exigentul plan Millennium 2010

Cea mai mare banca privata portugheza a prezentat, inca sub conducerea lui Paulo Teixeira Pinto, obiectivele stabilite pentru perioada 2007-2010. In domeniul capitalului, care este pus in cauza prin aceasta vanzare a pozitiei din cadrul EDP, tinta este aceea ca in 2010 sa se ajunga la o cota 'core tier 1' de peste 6%. In ceea ce priveste filialele si numarul de clienti, obiectivele se refera la deschiderea a 700 de noi puncte de vanzare, ajungandu-se la un total de 2.100, in timp ce numarul de clienti va trebui sa creasca de la 4,4 milioane in prezent, la 5,8 milioane. Principala contributie la aceste cifre va veni de pe pietele internationale, Romania si Polonia fiind marile pariuri ale grupului BCP. Doua treimi din noile filiale vor fi deschise in afara tarii.

Bloombiz
(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 927 ori