Deficitul public al Portugaliei va depasi tinta stabilita pentru 2012

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:07
1149 citiri
Deficitul public al Portugaliei va depasi tinta stabilita pentru 2012

Deficitul public al Portugaliei se va situa in primul semestru intre 6,7% si 7,1% din PIB, cu mult peste tinta de 4,5% la care s-a angajat guvernul in fata creditorilor internationali, considera un grup de experti angajati ai Comisiei parlamentare pentru finante de la Lisabona.

"Daca aceste previziuni se confirma, masurile de consolidare fiscala prevazute nu vor fi suficiente pentru atingerea tintei de deficit bugetar", de 4,5% din PIB la sfarsitul anului, arata raportul elaborat de acesti experti si trimis deputatilor portughezi.

Diminuarea accentuata a veniturilor bugetare reprezinta principalul motiv avansat de acesti experti independenti care lucreaza pentru Comisia parlamentara pentru controlul finantelor publice.

Raportul intervine dupa publicarea saptamana trecuta a executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, ale carei date indica o scadere a incasarilor cu 3,5% pe intreaga perioada, indeosebi din cauza reducerii drastice a consumului.

Pe de alta parte, finantatorii Portugaliei (troica UE-FMI-BCE) au inceput marti cea de-a cincea misiune de evaluare a implementarii programului de austeritate si reforme cerut in schimbul imprumutului in valoare de 78 de miliarde euro acordat in mai 2011.

Severa cura de austeritate a aruncat economia portugheza in recesiune, cu o contractie stimata pentru acest an de 3%, pe fondul unei rate record a somajului, in prezent de 15%.

Un responsabil al Partidului Socialist, principala formatiune din opozitie, a tinut sa sublinieze ca datele grupului de experti indica "un esec colosal al strategiei bugetare guvernamentale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Portugalia tinta deficit bugetar, #Portugalia deficit bugetar, #fmi imprumut portugalia , #Portugalia