Cutremur financiar in zona euro: 16 state in pericol

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 11:26
1909 citiri
Cutremur financiar in zona euro: 16 state in pericol

Banca Centrala Europeana (BCE) a emis raportul semestrial in ceea ce priveste stabilitatea financiara a statelor europene, axandu-se pe probeleme economice intampinate de tarile din zona euro. Previzibil sau nu, acest raport vorbeste despre dezechilibrele fiscale si reducerile de cheltuieli aferente bugetului pe 2011.

Zona euro se afla inca in pericol in ceea ce priveste stabilitatea financiara si nu sunt deloc excluse suprizele neplacute. Aceasta ar fi avertizarea Bancii Centrale Europene, semnalata in raportul semestrial privind stabilitatea financiara.

In urma cutremurului financiar din Grecia si Portugalia, 16 tari care au adoptat moneda unica sunt la un pas de a resimti cateva replici ale seismului elen, informeaza La Stampa.

Prioritatea pentru stabilitatea financiara europeana este data de un "triunghi de vulnerabilitate" ce poate fi caracterizat prin reactii negative in ceea ce priveste cresterea economica si dezechilibrele fiscale.

In buletinul lunar al BCE, se precizeaza ca atentia trebuie sa ramana sporita in directia consolidarii finantelor publice si ca bugetul pentru anul 2011 ar trebui sa includa reduceri de cheltuieli si planuri credibile de reorganizare.

In acelasi raport se arata ca, in ultimele trei luni, Italia si Grecia au rezistat mai bine, din punct de vedere economic, in comparatie cu Irlanda, Portugalia sau Spania.

Totusi, BCE indeamna la reforma guvernarii europene si considera ca acele compromisuri facute in Consiliul UE la sfarsitul lunii octombrie nu sunt suficiente pentru a asigura un salt de calitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stabilitatea financiara, #euro, #tari, #zona, #pericol , #Portugalia