CE: Programul de stabilitate al Portugaliei prezinta riscuri ce pot impune noi masuri de austeritate

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 17:20
1071 citiri
CE: Programul de stabilitate al Portugaliei prezinta riscuri ce pot impune noi masuri de austeritate

Portugalia si-a asumat un program de stabilitate si crestere ambitios si destul de clar pentru perioada 2011-2013, insa acesta prezinta riscuri macroeconomice si bugetare, care daca se vor concretiza ar putea forta guvernul sa ia noi masuri de austeritate, a transmis miercuri Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

"Programul portughez de stabilitate este ambitios si destul de concret pentru anii 2011-2013. Cu toate acestea, ar putea fi necesare masuri suplimentare, mai ales in acest an, daca riscurile macroeconomice si bugetare se materializeaza. Consolidarea bugetara este esentiala pentru reducerea dezechilibrelor externe mari", a spus comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat in comunicat.

Riscurile tin in special de modul in care unele programe guvernamentale vor fi implementate.

Printre masurile propuse de Lisabona se numara inghetarea salariilor functionarilor, reducerea investitiilor publice si modificari fiscale pentru cresterea incasarilor bugetare.

Portugalia estimeaza readucerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2013, de la un deficit public estimat la 9,3% din PIB in 2009. Datoria publica ar urma sa ajunga la 90% din PIB in 2013, de la 77,2% din PIB in 2009.

CE a recomandat Portugaliei sa indeplineasca tinta de deficit de 8,3% din PIB propusa pentru acest an, inclusiv prin adoptarea de masuri de consolidare suplimentare, sa-si reduca datoria publica, sa implementeze o strategie fiscala pe termen mediu, sa amelioreze calitatea finantelor publice, sa majoreze competitivitatea si sa diminueze dezechilibrele externe.

Portugalia a emis miercuri obligatiuni de 2 miliarde euro cu maturitate la 2 ani si respectiv 10 ani, cu randamente de 1,715% si 4,340%, potrivit Les Echos.

De la inceputul acestui an, Lisabona a emis obligatiuni de circa 9 miliarde euro, aproape jumatate din programul propus pentru 2010, care se apropie de 22 miliarde euro.

#stabilitate, # portugalia, # masuri austeritate, # deficit , #Portugalia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  9. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  10. Un gigant german deschide o nouă fabrică în România. Vor fi angajați sute de oameni