BCE ar putea cere statelor din zona euro o majorare de capital

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 13:33
1256 citiri
BCE ar putea cere statelor din zona euro o majorare de capital

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea cere statelor din zona euro sa majoreze capitalul institutiei, au declarat surse din BCE pentru Reuters, in incercarea de a se proteja fata de eventualele pierderi determinate de programul de achizitii de obligatiuni, precizeaza Mediafax.

Printre optiunile discutate se numara si o dublare a capitalului BCE, a spus una dintre surse. O a doua sursa a afirmat ca suma care va fi ceruta nu a fost inca stabilita.

"Problema este ca banca este ingrijorata de eventuale pierderi din achizitiile de obligatiuni. La acest moment cumparam in valori mici, dar ce s-ar intampla daca achizitiile ar creste si obligatiunile ar valora brusc cu 30% mai putin?", a intrebat una din sursele Reuters. BCE a refuzat sa comenteze.

Capitalul subscris al BCE este de 5,8 miliarde de euro, in timp ce activele detinute valoreaza aproape 138 de miliarde de euro, potrivit celui mai recent raport anual.

Toate cele 27 de banci din Uniunea Europeana (UE) contribuie la capitalul BCE.

Cele 16 state din zona euro asigura 70% din capitalul bancii, iar celelalte 11 tari restul de 30%.

Incepand din mai, BCE a cumparat obligatiuni guvernamentale in valoare de 72 de miliarde de euro, parte a programului de 750 de miliarde de euro destinat stabilizarii financiare a unor state din zona euro.

Majoritatea analistilor considera ca BCE s-a concentrat exclusiv pe cumpararea de obligatiuni ale Irlandei, Greciei si Portugaliei.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#dublare, #capital, #bce, #obligatiuni , #Portugalia