Bancile din Portugalia sunt pregatite sa finanteze redresarea economiei

Joi, 30 Mai 2013, ora 15:54
1317 citiri
Bancile din Portugalia sunt pregatite sa finanteze redresarea economiei

Bancile portugheze sunt mult mai pregatite sa finanteze economia tarii, dupa imbunatatirea solvabilitatii lor si a lichiditatilor, dar ele se confrunta inca cu un nivel ridicat al creditelor neperformante, a afirmat joi guvernatorul Bancii Centrale a Portugaliei, Carlos Costa, transmite Reuters.

Cerintele mai ridicate privind capitalul vor ajuta la intarirea stabilitati sistemului bancar si la sporirea increderii cetatenilor si companiilor care au depozite bancare, a apreciat Carlos Costa, care este si membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene. Aceasta a adaugat ca in prezent principala problema a bancilor este profitabilitatea scazuta si nivelul ridicat al creditelor neperformante.

Guvernul portughez s-a plans in ultimele luni ca firmele nu au acces la creditare, in ciuda imbunatatirii situatiei tarii pe pietele financiare.

"Astazi avem un sistem bancar mult mai solid si intr-o situatie mai buna pentru a finanta o redresare sustenabila a economiei portugheze", a declarat Costa.

Aceasta a avertizat ca inca mai sunt multe de facut pentru a stimula bancile sa sporeasca creditarea companiilor.

In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Portugalia a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.

Bancile portugheze au revenit anul trecut pe pietele de obligatiuni, pentru prima data de cand tara a solicitat asistenta financiara. In 7 mai, Portugalia a emis prima sa emisiune de obligatiuni pe zece ani la randamente mai scazute decat inainte de 2011.

Millennium Bank face parte din cel mai important grup financiar privat din Portugalia, Millennium bcp si si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in 2007, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale, in Bucuresti si in opt orase din tara.

#banci Portugalia finantare economie, #economie Portugalia , #Portugalia