Asigurarea datoriilor Portugaliei si Irlandei, la un nivel record

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 09:05
903 citiri
Asigurarea datoriilor Portugaliei si Irlandei, la un nivel record

Costurile de asigurare a datoriilor Irlandei si Portugaliei impotriva riscului de neplata au atins, luni, niveluri record, iar cele ale altor state din Europa de Vest au crescut, din cauza temerilor ca datoriile guvernamentale devin nesustenabile, transmite Bloomberg.

Asigurarea riscului de neplata (credit default swap - CDS) pentru obligatiunile Portugaliei a urcat cu 0,11 puncte procentuale, la nivelul record de 5,49 puncte procentuale, in timp ce Irlanda a inregistrat o crestere de 0,265 puncte procentuale, la 6,82 puncte procentuale, potrivit datelor CMA. 

Aceste evolutii, impreuna cu un avans usor, de 0,07 puncte, la 2,55 puncte, in cazul Belgiei, au impins indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care evalueaza intreaga regiune a Europei de Vest, la valoarea record de 2,23 puncte.

Asigurarea impotriva riscului de neplata a unei sume de un milion de dolari costa cate 10.000 de dolari pentru fiecare punct procentual al CDS, iar acest cost de rasfrange in randamentele cerute de investori la achizitia obligatiunilor.

Investitorii se pregatesc pentru emisiuni de obligatiuni din partea Portugaliei, Spaniei si Italiei, tari considerate vulnerabile la criza datoriilor de catre pietele financiare.

Obligatiunile portugheze au scazut luni, in contextul intensificarii speculatiilor ca ar putea urma Grecia si Irlanda in a cere asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. 

CDS-urile obligatiunilor Spaniei au crescut cu 0,045 puncte procentuale, la 3,615 puncte, aproape de nivelul record de 3,64 puncte atins la 30 noiembrie, in timp ce in cazul Italiei au urcat cu 0,02 puncte, la 2,55 puncte, aproape de recordul de 2,685 puncte, potrivit CMA.

Pentru Grecia, costurile de asigurare a datoriilor au avansat cu 0,14 puncte, la 10,6 puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii, #portugalia, #irlanda , #Portugalia